najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Završen referendum u RS

U Republici Srpskoj u nedelju u 19 sati su zatvorena biračka mesta, na kojima su se gradjani na referendumu izjašnjavali da li su za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan Republike.

Predsednik Republičke izborne komisije za sprovodjenje referenduma Siniša Karan izjavio je da se konačni rezultati o izlaznosti na referendum mogu očekivati u 21 sat, kada bi mogla biti saopštena i procena rezultata referenduma.

Gradjani Brčko distrikta su glasali na biračkim mestima u Donjem Žabaru i na području opštine Bijeljina, jer je održavanje referenduma u Brčkom zabranio supervizor za taj grad i prvi zamenik visokog predstavnika Brus Berton.

Referendum je prošao bez incidenata i bezbednosnih problema.

Vlasti RS su odlučile da sprovedu referendum o Danu Republike i pored toga što je Ustavni sud BiH 17. septembra zabranio njegovo održavanje.

Ustavni sud BiH je 26. novembra prošle godine naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni Zakon o praznicima, ocenivši da je proslava Dana RS 9. januara neustavna i diskriminatorska po gradjane ovog entiteta BiH koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada slavi i krsna slava RS  –  Sveti arhidjakon Stefan.

Zvaničnici Republike Srpske smatraju da medjunarodna zajednica neće pokrenuti sankcije prema najvišim funkcionerima RS, a predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da „ne mogu uhapsiti referendum“.

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je da očekuje reakciju medjunarodne zajednice prema političarima iz RS koji su organizovali referendum, jer je, kako je naveo, referendum antidejtonski i antiustavni čin.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike