Završena komemoracija srebreničkim žrtvama, počeo verski obred i sahrana 33 žrtve

U Memorijalnom centru Potočari završena je komemoracija srebreničkim žrtvama stradalim tokom napada srpskih snaga na Srebrenicu u julu 1995. godine.

Komemoracija je završena obraćanjem bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je izjavio da je negiranje genocida u Srebrenici poslednja faza genocida.

„Posebnim oblikom posthumnog zločina nad žrtvama smatramo negiranje genocida i veličanje zločinaca koji su odgovorni za genocid“, rekao je Džaferović.

On je istakao da se genocid negira uprkos presudama Medjunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, dodavši da „srpske političke i verske elite ne žele prihvatiti ove činjenice, ne žele se suočiti sa istinom i jasno se ograditi od ideologije koja je kreirala genocid“.

„Ne žele se ograditi ni od konkretnih izvršilaca, koji su listom osudjeni na doživotne ili višegodišnje zatvorske kazne. Naprotiv – slave ih“, kazao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, negiranjem genocida i glorifikovanjem presudjenih ratnih zločinaca, ne samo da se vredjaju žrtve i njihove porodice, već se „gura prst u oko celom civilizovanom svetu, koji zna šta je istina i koji razume šta znače presude medjunarodnih sudova“.

„Iako možda toga nisu svesni, time u suštini najviše štete nanose upravo svom narodu, na koji projektuju krivicu i odgovornost za zločine Miloševićeve i Karadžićeve politike“, ocenio je Džaferović.

On je naveo da su vojska i policija RS, potpomognuta paravojnim jedinicama iz Srbije, za samo nekoliko dana jula 1995. godine, „organizirano i sistematski, na zverski način, likvidirali više od 8.300 ljudi“.

„Cilj je bio da se na ovom prostoru potpuno zatre postojanje jednog naroda“, ocenio je Džaferović i dodao da na zločin nisu reagovale ni snage Ujedinjenih nacija, mada su to imale obavezu da učine.

On je naglasio da će Srebrenica „zauvek ostati crna mrlja na obrazu svih onih koji su mogli, a nisu sprečili genocid“.

Džaferović je kazao i da se posle 24 godine još traga za više od 1.700 žrtava i  pozvao „komšije“ da otkriju mesta masovnih grobnica.

On je pozvao Srbe i njihove predstavnike da se usvoji zakon o kažnjavanju negiranja genocida.

Predsednik Medjunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Adjius rekao je  obraćanju da žrtve i njihove porodice i danas trpe „bezdušne uvrede onih koji negiraju da se genocid desio, uprkos obimnim dokazima i presudama medjunarodnih sudova“.

„Vi znate mnogo bolje od mene koliko je ostrašćena kampanja negiranja genocida i kako je u skorije vreme dobila novi zamah. Ne mogu ni zamisliti koliko je to teško za vas“, kazao je on.

Adjius je ocenio da „negiranje genocida ima za cilj da povredi i oslabi žrtve i da je to jedan od načina na koji se nastavlja genocid“.

Predsednica Udruženja majki Srebrenice Kada Hotić istakla je oni koji su počinili zločine to moraju priznati, kako bi se nastavio život na ovim prostorima.

„Očekujem od srpskog naroda da spasi i sebe i svoj podmladak tereta ove prošlosti, ovog rata. Ne želim da ijedan narod pati zbog toga, a krivci neka odgovaraju“, naglasila je Hotić.

Posle komemoracije je počeo verski obred, koji predvodi poglavar Islamske verske zajednice u BiH Husein Kavazović.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjene 33 srebreničke žrtve.

Najmladja žrtva, koja će ove godine biti sahranjena je Osman Cvrk, koji je ubijen kad je imao 16 godina. Najstarija žrtva je Šaha Cvrk, koja je imala 81 godinu. Ubijena je zajedno sa sinom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike