U trendu

Završna reč u postupku za terorizam ponovo odložena

PODGORICA – Viši sud u Podgorici ponovo je danas odložio iznošenje završne reči u procesu za pokušaj terorizma na izborni dan, oktobra 2016.

Suđenje je odloženo za sutra u 11 sati nakon što je odbijen zahtev Specijalnog državnog tužilaštva da u raspravu uvrsti snimke sa izjavama ključnog svedoka Aleksandra Saše Sinđelića.

Zahtev je odbijen sa istim obrazloženjem sa kojim je odbijen juče i zahtev odbrane optuženih, koji su takođe sudu dostavili snimljene izjave svedoka saradnika Sinđelića.

Ovo je drugi put da se odlaže suđenje na kojem je trebalo da bude započeto iznošenje završne reči u postupku za pokušaj terorizma u Crnoj Gori 2016.

Advokati odbrane su, naime, juče dostavili snimke razgovora Sinđelića sa nepoznatim sagovornicima, kojima on priča da je bio prinuđen da prihvati saradnju sa Tužilaštvom i da je sve što je izneo kao svedočenje tokom suđenja bila laž.

Sinđelić je isto to rekao i prilikom gostovanja u emisiji Ćirilica na srpskoj tv Hepi, koju uređuje Milomir Marić.

Na danas dostavjenim snimcima SDT, Sinđelić priča sasvim drugačiju priču i tvrdi da je bio prinuđen da laže da ga je Tužilaštvo nateralo na saradnju i lažno svedočenje.

Advokati odbrane su snimke dostavili juče podgoričkom portalu In4s, a današnje snimke SDT-a objavila su dva portala bliska crnogorskim vlastima.

U oba slučaja sudija Suzana Mugoša je postupila isto precizirajući da se u ovoj fazi postupka ne mogu predlagati novi dokazi, već da će se predložni snimci ceniti kao razlog za eventulano preotvaranje glavnog pretresa, ali nakon iznošenja završnih reči.

Objasnila je da Zakonom o krivičnom postupku nije predviđeno otvaranje dopune dokaznog postupka.

Govoreći o podnesku jedne od optuženih Branke Milić u kojem je navela da ne daje saglasnost braniocima da je brane u postupku dok se nadležno veće ne izjasni o dokazu koje je dostavila odbrana, Mugoša je kazala da se sud na ovaj način ne može ucenjivati, prene je portal RTCG.

“Kako se radi o optuženoj kojoj se sudi u odsustvu, Veće će dostaviti spise predsedniku suda radi postavljanja branioca po službenoj dužnosti“, rekla je Mugoša.

Na današnje ročište nisu došli advokati odbrane Dražen Medojević, Miroje Jovanović, Dušan Radosavljević, Nikola Medojević, Nikola Bulatović.

Veće suda je pozvalo optužene Milana Kneževića, Andriju Mandića, Kristinu Hristić, Mihajla Čađenovića i Dragana Maksića da angažuju druge branioce ukoliko žele, s obzirom da im odbrana nije obavezna, a njihovi izabrani branioci napustili prethodni pretres, a na današnji nisu došli.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i lideri Demokratskog front (DF) Mandić i Knežević, kao i Čađenović, vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Nakon javne tvrdnje Sinđelića u emisiji Ćirilica Hepi tv. da je sve što je do sada iznosio na sudu bilo lažno svedočenje pod prinudom, Mandić i Knežević su držali konferenciju za novinare na kojoj su pozvali na prekid, kako su rekli, „ove farse od suđenja“.

Ukazali su i da se ta izjava Sinđelića podudara sa svim dokazima kojim raspolaže i njihov pravni tim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar