U trendu

Zeman: EU hoće da nam naturi izbeglice koje kod nas neće

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je da problem izbegličkih kvota nije samo u tome da ih odbijaju neke članice Evropske unije već prvenstveno to da izbeglice i imigranti u neke evropske zemlje jednostavno neće, te kvote odbijaju i izbeglice.
„Pažnja! Izbeglice ne kreću u Češku već u Evropu generalno. Kod nas je suviše mala socijalna pomoć da bi dolazili kod nas dobrovoljno. Sada je već 80 odsto imigranata iz Afrike, dakle ne ljudi iz zemalja Bliskog istoka već iz Afrike“, rekao je Zeman sinoć u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu televiziju Barandov.

Prema rečima češkog predsednika, problem je u tome što EU pokušava Češkoj da nametne izbeglice koje Češka ni ne interesuje.

„Nastoje da nam nature izbeglice koje mi ne interesujemo. Nije u pitanju samo to da ih mi nećemo. To je jedna strana stvari. Ali oni neće nas. Oni žele u Nemačku ili Švedsku, zemlje gde je visok standard i socijalna pomoć“, kazao je Zeman.

Predsednik Češke umesto izbeglicama sa Bliskog istoka ili iz Afrike, azil bi odobravao „gastarbajterima“ iz Ukrajine.

„Većina zahteva za azil je iz Ukrajine. Nemam ništa protiv toga da im se azil odobri zato što mislim da su vredni i da bi obogatili naše tržište rada“, rekao je Zeman.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike