najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zemlje Balkana neće blokirati jedna drugu na putu ka EU

Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Srbija obećale su da neće blokirati napredak svojih suseda ka Evropskoj uniji, niti podsticati druge da to čine, a sva otvorena bilateralna pitanja rešavaće u duhu dobrosusedstva i zajedničke opredeljenosti za evropske integracije.

To se navodi u izjavi o regionalnoj saradnji i rešavanju bilateralnh sporova koju su tokom Samita o Zapadnom Balkanu u Beču potpisali ministri spoljnih poslova zapadnobalkaske šestorke.

Vlade Zapadnog Balkana okupljene u Beču u prisustvu predstavnika Austrije, Hrvatske, Nemačke, Italije, Francuske, Slovenije  i EU obavezuju se da će rešavati sva otvorena bilateralna pitanja u duhu dobrosusedstva i zajedničke privrženosti evropskim integracijma.

Zapadnobalkanske vlade obećale su takođe da će sva otvorena pitanja rešavati kroz bilateralne pregovore ili drugim sredstvima za mirno rešavanje sporova uključujući i međunarodnu arbuitražu, u skladu sa međunardonim pravom.

O napretku u bilateralnim odnosima i rešavanju preostalih otvorenih pitanja vlade Zapadnog Balkana podnosiće izveštaj svake godine, na samitu o Zapadnom Balkanu počev od narednog samita u Francuskoj 2016.

Zajednička izjava o regionalnoj saradnji i rešavanju bilateralnh sporova objavljena je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Austrije.

Potpisnici, ministri spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, Crne Gore Igor Lukšić, Kosova Hašim Tači, Makedonije Nikola Popovski i Srbije Ivica Dačić pozvali su vlade susednih zemalja – članica EU da se pridruže ovim obećanjima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike