U trendu

Zemlje duž izbegličke rute dogovorile pravila

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su danas u Zagrebu da će na makedonsko-grčkoj granici vršiti zajedničku selekciju i registraciju izbeglica koje preko tih zemalja pokušavaju da dodju do EU.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, sprovodjenje dogovora počeće već danas i preko teritorije Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije moći će da prolaze samo izbeglice iz ratom zahvaćenih zemalja.

Direktor hrvatske policije Vlado Dominić rekao je posle potpisivanje zajedničke izjave da će zajedničko profilisanje biti obavljano na granici Makedonije i Grčke i da će izbeglice organizovano biti prevožene do Austrije.

Postupak počinje na grčko-makedonskoj granici, u Djevdjeliji, a onda svaka država na izbegličkoj ruti garantuje da će omogućiti prolaz isključivo osobama koje su prošle početnu kontrolu.

Makedonska policija prebacivaće izbeglice vozom od Djevdjelije do Preševa gde ih preuzima srpska policija i prevozi do Šida, a potom hrvatska do Dopove, odakle ih Slovenija prebacuje do Austrije.

Dominić je izrazio očekivanje da će ovaj sistem prevoza funkcionisati i da neće biti potrebe da se migranti vraćaju. On je rekao da još nisu utvrdjene kvote i da će to zavisiti od toga koliko će izbeglica primati Austrija i Nemačka. Zajednička izjava koju su potpisali šefovi policija Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije poslata je i Bugarskoj i Albaniji koje su pozvane da se priključe da ne bi došlo do skretanja izbegličke rute.

Upitan koji su kriterijumi za selekciju izbeglica Dominić je rekao da će prolaz biti omogućen samo onima sa ratom zahvaćenih područja.

Uoči potpisivanja zajedničke izjave ispred hotela Internacional, gde je bila konferencija za novinare, predstavnici inicijative „Dobrodošli“ protestovali su protiv ovakvog dogovora jer smatraju da Evropa ne treba da ograničava ulazak ljudima iz ratom zahvaćenih područja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.