U trendu

Žena pokušala da se zapali na granici Makedonije i Grčke

Sredovečna žena izbeglica pokušala je da se zapali u području graničnog prelaza Idomeni, izmedju Grčke i Makedonije, prenose danas makedonski mediji.

Pozivajući se na grčku agenciji ANA-MPA, mediji navode da su tu ženu na vreme videle druge izbeglice koje su uspele da je spreče u nameri da se ubije.

Prema svedocima, žena izbeglica je bila u teškom psihičkom stanju i u nervnoj krizi.

Ona je bila smeštena u šator organizacije „Lekari bez granica“, gde joj je odmah i pružena prva pomoć.

Na makedonsko-grčkoj granici u mesto Idomeni stalno pristižu nove izbeglice i migranti i sada ih, prema procenama, ima izmedju 8.000 i 10.000.

Oni čekaju da preko Makedonije nastave put ka bogatim zemljama Evrope.

(Beta)

Slovački premijer posetio Đevđeliju, migranti mole za pomoć

Slovački premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak stigli su danas u privremeni tranzitni centar za izbeglice na Đevđeliji, gde migranti, s obe strane ograde, mole da budu pušteni da pređu granicu.

Fico će razgovarati sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, a potom će održati konferenciju za novinare.

Migranti imaju strpljenja, ali je situacija neprestano na ivici „pucanja“.

„Molim vas ne ostavljate me ovde umrem, nemam gde da se vratim“, kaže jedan od njih.

Neki uzvikuju : „Otvorite granice“, „Zasto?“.

Jedna Iračanka je rekla da su grčke vlasti Sirijcima i Iračanima u papire unele da su svi rođeni 1. januara, iako se u pasošima vidi kada su rođeni, zbog čega cela grupa od oko 1.000 Sirijca treba da se vrati u Solun kako bi rešila problem. Oni su u znak protesta zbog toga seli na prugu.

Makedonski mediji prenose da niko iz delegacije nije prišao migrantima.

Slovačka je jedna od zemalja EU koje se najviše zalažu za zaustavljanje priliva izbeglica i protive raspodeli izbeglica među držvama-članicama EU.

Početkom februara Slovačka je uputila i 25 policajaca na makedonsko-grčko granicu.

Na makedonskoj granici u mestu Idomeni noćas je povećan broj migranata i sada ih skoro 10.000 čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju, javlja reporter Tanjuga.

Prema podacima UNHCR-a, Lekara bez granica i drugih međunarodnih organizacija u kampu Idomeni sada je između 9.500 i 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije i Iraka.

Od ponoći do jutros samo 170 izbeglica prešlo je granicu Grčke sa Makedonijom u dva navrata.

Granica je otvorena u ponoć i tada je do dva sata ujutro propušteno 70 ljudi, dok je od šest do devet sati ujutro granicu prešlo još 100 ljudi.

Za migrante iz ratom zahvaćenih područja u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju kod Đevdelije, zbog strožih mera kontrole i selektivnijeg porpuštanja. Granicu mogu da pređu samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju.

U Makedoniju dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar