U trendu

Zurof: Nesposobnost istinskog suočavanja s ustaškim zločinima

Lovac na naciste i direktor jerusalimskog centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof osudio je nastup hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona na svečanom dočeku hrvatske fudbalske reprezentacije u Zagrebu nakon finala Svetskog šampionata pre dve nedelje, i naveo da se Izrael nikad nije na ozbiljan način bavio negiranjem holokausta u Istočnoj Evropi.

On je u autorskom tekstu za izraelski Džerusalem post naveo da su doček hrvatske fudbalske reprezentacije i posetu predsednika Izraela Ruvana Rivlina memorijalnom centru Jasenovcu dva dogadjaja koji ukazuju da se nastoji stvariti kriva slika o holokaustu.

Umesto da bude slavlje veličanstvenog nastupa hrvatske reprezentacije na Svetskom kupu, zbog Tompsona i njegovih pesama na dočeku koje su pevali i fudbaleri manifestacija se pretvorila u neo-fašističku, naveo je Zurof.

Po njegovim rečima, Tompson je „ozloglašen zbog svojih ultranacionalističkih pesama“ i glorifikovanja „genocidnog ustaškog režima“ a svoje koncerte često započinje ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Zurof je kazao da niko nije otvoreno protestovao zbog Tompsonovog nastupa i da su oni koji su ga kritikovali u medijima i na društvenim mrežama, uključujući i njega, bili izloženi „poruzi i uobičajenim gadnim porukama“.

„Ako neko misli da (Tompson) uživa popularnost u marginalnim slojevima hrvatskog društva, podsetiću da, je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvoreno rekla da je on njen omiljeni izvodjač“, napisao je Zurof.

Drugi dogadjaj koji je Zurof izdvojio je poseta predsednika Izraela Ruvana Rivlina memorijalnom centru Jasenovac, navodeći da je Rivlin, po njemu, održao „najvažniji govor o holokaustu u svom životu“.

Zurof je ocenio da je tom prilikom izraelski lider „pitanje istorijske istine podigoa na nivo važnog elementa koji može da utiče na bilateralne odnose sa i državama Istočne Evrope, čiji su gradjani aktivno učestvovali u masovnom ubijanju Jevreja tokom holokausta“.

Rivlin je tom prilikom kazao da „očekuje da vidi napore Hrvatske da se te crne stranice istorije neće zaboraviti“, da je „suočavanje sa zločinima iz prošlosti dugo putovanje, koje se mora preduzeti uprkos svim poteškoćama, sa odlučnošću i hrabrošću“.

Kako podseća Zurof, Rivlin je dodao da „sposobnost Hrvatske da se bavi prošlošću… predstavlja moralni dug svakog pravednog društva i biće važan deo prijateljstva Hrvatske i Izraela“.

Zurof je ocenio da taj govor nažalost  nije nije skrenuo dužnu pažnju i dodao da će svet, dokle god izraelski političari imaju različite aršine za merenje odgovornosti, kao u slučaju Hrvatske i Poljske, biti prisiljen da živi sa „opasnim fenomenom iskrivljavanja holokausta širom Istočne Evrope“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike