U trendu

Zvaničnica EU Ruis Kalvera u poseti Savetu za regionalnu saradnju

Direktorka za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za susedstvo i pregovore o proširenju, Henoveva Ruis Kalavera (Genoveva Ruiz Calavera), posetila je danas prostorije Sekretarijata Saveta za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu u sklopu svoje posete Zapadnom Balkanu, saopštio je RCC.

Ruis Kalavera je istakla da Savet za regionalnu saradnju ima ključnu ulogu jer omogućava saradnju koja približava ekonomije Zapadnog Balkana jedne drugima, ali i Evropskoj uniji.

Generalni sekretar RCC-ija Goran Svilanović predstavio je evropskoj zvaničnici ceo tim, prethodne i tekuće aktivnosti kao i buduće planove organizacije, kao i prezentaciju koju je pripremilo osoblje organizacije.

„Prva godina srpovodjenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) je iza nas i ostvaren je značajan napredak o kome možemo izvestiti u oblasti digitalne integracije, mobilnosti i investicija kao i trgovine, zajedno sa našim kolegama iz CEFTA-e“, rekao je Svilanović.

On je dodao da je spreman izveštaj koji će biti predstavljen 10. jula na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Londonu, navodi se u saopštenju.

Svilanović je rekao je da su pored toga upravo počeli sa sprovodjenjem projekta razvoja i promocije turizma koji finansira EU, a koji je zvanično predstavljen prošle nedelje u Sarajevu.

„Predstavljanje projekta je označilo početak niza aktivnosti koje slede, počevši od programa bespovratnih finansijskih sredstava za unapredjenje infrastrukture i usluga duž regionalnih avanturističkih i kulturnih turističkih ruta za koji će javni poziv biti objavljen već ovog meseca“, rekao je Svilanović.

Svilanović je takodje istakao kontinuirane napore na sprovodjenju strategije Jugoistočna Evropa 2020, čiji će najnoviji izveštaj biti predstavljen na sastanku Upravnog odbora ovog četvrtka u Briselu, nakon predstavljanja Balkanskog barometra za 2018. godinu, istraživanja javnog mnjenja i mišljena privrednika koje sprovodi Savet za regionalnu saradnju.

Direktorka Ruis Kalavera izrazila je zadovoljstvo što se susrela sa ljudima iz Saveta koji stoje iza ogromnog posla koji je odradjen u regionu i za region, i pohvalila osnovne aktivnosti ove organiazcije na promociji regionalne saradnje, njen sveuključujući karakter i viziju koji će region približiti Evropskoj uniji.

„Savet za regionalnu saradnju ima ključnu ulogu u omogućavanju saradnje koja približava ekonomije Zapadnog Balkana jedne drugima, ali i Evropskoj uniji. Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su temelj integracije regiona u Evropsku uniju“, rekla je ona.

Evropska zvaničnica je dodala da je mnogo uradjeno, ali da je „dug put pred nama“.

„Uverena sam da će Savet za regionalnu saradnju nastaviti da radi sa istom predanošću i entuzijazmom. Posebno mi je zadovoljstvo čuti da je započeo projekat posvećen turizmu i radujem se da vidim da atraktivna slika Zapadnog Balkana osvoji srca Evropljana i turista iz celog svijeta“, rekla je ona.

Ova kratka poseta je bila prilika da Savet za regionalnu saradnju predstavi sebe i svoj rad, i da se razgovara o planovima i aktivnostima Komisije u sklopu Strategije za Zapadni Balkan, kao i o preostalim uslovima, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.