U trendu

Zvizdić: Cvijanovićeva krizu iz RS pokušava prebaciti na državni nivo

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić danas je optužio premijerku Republike Srpske Željku Cvijanović da pokušava da krizu iz tog entiteta prebaci na državni nivo.

Zvizdić je naveo da takvi pokušaju Cvijanovićeve „već poprimaju obrise providnog politikanstva i neargumentovanih, pa i zluradih izjava koje ne priliče osobi koja obavlja funkciju predsednice vlade“.

„Posebno tragikomično deluju instrukcije i zadaci koje Željka Cvijanović neprimereno i neselektivno daje Savetu ministara, dok se istovremeno suočava sa institucionalnom krizom i zabrinjavajućim socio-ekonomskim stanjem, što govori o stvarnim dometima Vlade RS koju vodi“, istakao je predsedavajući Saveta ministara u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, to su teme koje premijerka RS treba da objasni poslanicima u Narodnoj skupštini RS, koji od nje već mesecima traže odgovore.

Zvizdić je dalje optužio premijerku RS da pokušava da odgovornost za neusvajanje Zakona o akcizama prebaci samo na Savet ministara BiH, odnosno selektivno na Stranku demokratske akcije (SDA) i Savez za promene, što je ocenio kao „unapred propali pokušaj pravdanja pred domaćom javnošću i predstavnicima medjunarodne zajednice koji već dugo tolerišu brojna izneverena obećanja, blokade i opstrukcije koje dolaze iz RS“.

On je naglasio da odgovornost za trenutnu blokadu usvajanja akciza leži na medjustranačkom tandemu koji je sastavljen od entitetskih ministara finansija, a koji ne dolaze iz SDA ili SzP, već upravo iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

„Upravo je glasovima tih ministara u Upravnom odboru Uprave za indirektno oprezivanje jednostrano usvojeno rešenje za koje je jasno da nema parlamentarnu podršku, jer akcize usmerava u budžetsku potrošnju, a ne u novu cestogradnju“, istakao je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, ne postoji ni saglasnost entitetskih vlada o Zakonu o akcizama.

„Takav sporazum ne postoji i zbog toga je potpuno jasno da je potrebno dodatno raditi na definisanju konačnog teksta Zakona o akcizama, ako postoji iskrena namera da on bude usvojen i infuziona tranša MMF-a za nivo entiteta odobrena“, istakao je Zvizdić.

Novi Zakon o akcizama, kojim je previdjeno poskupljenje goriva za 15 pfeninga, ključni je uslov koji BiH treba da ispuni da bi MMF isplatio novu tranšu sredstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.