U trendu

Zvizdić reagovao na izjavu Ane Brnabić: Zaprepašćen sam da negrate genocid u Srebrenici

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da zaprepašćuje činjenica da premijerka Srbije Ana Brnabić „necivilizovanim negiranjem genocida pokušava da relativizuje planski sprovedeno ubijanje preko osam hiljada nedužnih bošnjačkih civila“.

Povodom izjave Ane Brnabić  u intervjuu za „Dojče vele“ da se u Srebrenici „nije desio genocid“, on je ocenio da zaprepašćuje i, kako je naveo, njeno negiranje medjunarodnog prava i osporavanje presuda medjunarodnih sudova.

Zvizdić je rekao da je „postati promotor negiranja genocida, zadnja faze njegovog potpunog izvršenja“.

On je podsetio Anu Brnabić da je Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u više sudskih predmeta koji su pravosnažno okončani, utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici.

„Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsednici Vlade Brnabić preporučujem neka, pre nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita, biće dovoljno i manji deo dokumentacije na osnovu kojih su medjunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svetskog rata“, naveo je Zvizdić.

On je ocenio da skoro jedan vek „traju hegemonistički projekti koji pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao istorijsku, političku i kulturnu činjenicu“, od, kako je kazao, „Garašanina, preko dogovora Cvetković-Maček, četničke ideogije Moljevića i generala Draže, do Miloševićevih velikosrpskih ciljeva i zločinačkog i genocidnog djelovanja Karadzića i Mladića i izvršioca njihovih projekata“.

„Ali, nisu svi bosanski Srbi bili na strani zločinačke Miloševićeve i Karadžićeve politike, a Bosna i Hercegovina je uvek bila puna Bosanaca i Hercegovaca koji je vole i zbog toga projekat njenog uništenja nikada i nikome nije i neće uspeti i to je činjenica koju trebate zapamtiti“, naglasio je Zvizdić povodom izjave Ane Brnabić.

On je još naveo da je BiH suverena država u kojoj, zajedno sa svojim komšijama bosanskim Srbima i Hrvatima, žive državotvorno osvešteni Bošnjaci koji znaju svoju istoriju, koji imaju puni i nezaobilazni politički suverenitet.

„I koji su ponosni na moralni kapital koji su ponijeli iz perioda agresije“, naglasio je Zvizdić.

„Zato, predsednice Brnabić, počinjeni genocid bi trebao biti razlog za razmišljanje o greškama koje su učinjene u prošlosti, za iskreno pokajanje, i u konačnici za priznanje kao preduslov neophodne katarze bez koje nisu mogući procesi pomirenja. Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja sa prošlošću“, naveo je Zvizdić.

On je izrazio nadu da će u Srbiji „brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocide“.

„Vi to očito ne možete ili ne želite“, zaključio je Zvizdić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.