U trendu

REM o veštačkoj inteligenciji na Pinku: Obaveza medija da spreče zloupotebu nečijeg lika i glasa

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) je danas, povodom snimaka na televiziji Pink u kojima se pojavljuju opozicioni političari čije su izjave obrađene veštačkom inteligencijom, saopštio da su pružaoci medijskih usluga dužni da u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, spreče zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta u koje spadaju i lik i glas.

„Prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u drugim vrstama programa, kao što su zabavni, dokumentarni, obrazovni i drugi, trebalo bi da sadrži prikazivanje uočljivog obaveštenja pre, tokom čitavog trajanja i na kraju, da je program generisan putem veštačke inteligencije“, navodi se u saopštenju koje je danas usvojio Savet REM-a.

To telo je naglasilo da su mediji dužni da ne pružaju programske sadržaje koji mogu zloupotrebiti lakovernost gledalaca i slušalaca, i da audio-vizuelni ne dovodi u zabludu javnost u pogledu ličnosti, događaja ili pojave koji su predmet snimka. To naročito važi u informativnim programima čija je prvenstvena namena da na osnovu činjenica informišu gledaoce o aktuelnim događajima, ličnostima i pojavama, kao i da doprinesu njihovom tumačenju i razumevanju.

„Nepoštovanje navedene zakonske odredbe može dovesti do pokretanja postupka izricanja mera predviđenih Zakonom o elektronskim medijima“, piše u saopštenju na sajtu REM-a, koje je potpisala predsednica Saveta tog tela Olivera Zekić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar