U trendu

Sejdinović za N1: Novi zakoni omogućavaju da se novac građana odvaja za medije bliske vlasti

Novinar Nedim Sejdinović je danas ocenio da je vlast izmenama medijskih zakona „dobila ono što je htela“, a to je da će Telekom Srbija „van pogleda javnosti“ biti „otac i majka medijske scene“ i da bude potpuno nekontrolisano državno oglašavanje u medijima.

„Preko Telekoma će dosadašnja ‘divlja gradnja’ biti ozakonjena i pronaći će se niz novih mehanizama preko kojih će novac građana odlivati ka medijima bliskim vlasti“, rekao je Sejdinović za N1.

Upitan o saopštenju ministra telekomunikacija i informisanja Mihaila Jovanovića koji je opoziciju optužio da služi „interesu SBB-a“, Sejdinović je rekao da je Jovanović na mesto ministra došao iz telekomunikacija i da „nije previše upućen“ u informisanje i koncept medijskih sloboda.

Sejdinović je naveo da je suštinski problem medijske scene Srbije „odliv državnog novca u medije bliske vlasti“ i da će Telekom biti „protočni bojler“ novca građana ka tim medijima.

Rekao je da novim medijskim zakonima „nije ni dotaknuto“ oglašavanje državnih i javnih preduzeća.

„Imaćemo ogroman broj medija koji će biti vezani za Telekom na razne načine, i preko kojih će se novac odlivati, a biće otežano poslovanje nezavisnih medija koji nisu u orbiti vlasti“, ocenio je Sejdinović.

Rekao je da ne veruje da će se novim zakonima popraviti materijalni položaj novinara, a smatra da će biti diskriminisani mediji koji tržišno posluju.

„Vlast se poziva na to što u nekim evropskim zemljama postoji praksa da državne telekomunikacione kompanije mogu da osnivaju ili imaju udeo u vlasništvu medija, ali postoje i pravila i zakoni koji onemogućavaju da se to zloupotrebljava, a mi ovde nemamo ništa“, rekao je Sejdinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar