U trendu

Sestrinstvo grčkog manastira svete Lidije na Zlatiboru, Stamatoviću ikona

Sestrinstvo manastira svete Lidije iz Asprovalte, iz Grčke, na čelu sa duhovnikom, arhimandritom Nikanorom, boravi na Zlatiboru, upravo ono sestrinstvo koje je ratnih godina, počevši od sukoba u Bosni i Hrvatskoj i sve do agresije NATO snaga na Jugoslaviju, zadužilo srpski narod za sva vremena prihvativši preko 10 hiljada dece i odraslih u manastirske kampove – saopštila je danas Opština Čajetina.

Iz manastira su, na inicijativu počivšeg arhimandrita Teofila, devedesetih godina prošlog veka organizovani konvoji pomoći za Srbe, u njemu su mnoga ratna siročad pronašla donatore i hranitelje, učenici i studenti su dobijali stipendije, a u znak neizmerne zahvalnosti, sestrinstvo je odlikovano najvišim priznanjima Srpske pravoslavne crkve, Republike Srbije i Republike Srpske, piše u saopštenju.

Arhimandrit Nikanor je predsedniku Opštine Čajatina Milanu Stamatoviću darovao ikonu svete Lidije, zaštitnice njihovog manastira, izrazivši želju da mu ta ikona, kako je rekao, „daje snagu da nastavi da čini dobra dela, kao što ih je činio i do sada“.

Stamatović je rekao da se nada da će sestrinstvo manastira Svete Lidije svojim molitvama oplemeniti Zlatibor i celu Opštinu Čajetina, sve u duhu pravoslavlja i tradicionalnih prijateljskih veza srpskog i grčkog naroda.

„Koristim ovu priliku da se zahvalim Vama lično i sestrinstvu koje je učinilo mnogo za našu decu iz raseljenih krajeva koja su bežala pred NATO bombama. Neizmerno smo zahvalni jer je i naša Opština delimično posvećena misiji pomaganja pravoslavnim narodima, kao i širenju pravoslavnih veza, gde god se nalazimo“, istakao je Stamatović.

Kako je dodao, „pored našeg posla, zadatak nam je i da ojačamo duhovnu vezu između srpskog, grčkog, ali i ruskog naroda“.

„Svake godine, zahvujući povereniku manastira Hilandar Milošu Stojkoviću, po dva puta odlazimo na Hilandar, a želja nam je da svaki stanovnik sa teritorije opštine Čajetina i šire, bar jednom poseti Hilandar i druge svetinje u Grčkoj“, naveo je o je Stamatović.

Manastir svete Lidije iz Asprovalte poznat je i po tome da u okviru njega postoje radio i televizija sa nacionalnom frekvencijom u Grčkoj, kao i štamparija u kojoj je kao poklon srpskom narodu štampano 20.000 primeraka publikacija „Raspeto Kosovo“.

Reč je o misionarskoj televiziji koja se gleda u celom svetu i koja promoviše pravoslavne vrednosti, saopštila je Opština Čajetina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar