U trendu

Sindikat USPRS podržava proteste 'Srbija protiv nasilja' u domenu borbe za bolje obrazovanje u Srbij

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je danas da daje punu podršku protestima „Srbija protiv nasilja“, koji se održavaju u Beogradu i širom zemlje, u domenu borbe za bolje obrazovanje u Srbiji.

U saopštenju se navodi da je ta odluka usvojena na Skupštini Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koja je održana u Sremskoj Mitrovici.

Unija sindikata navodi i da je, za sprečavanje nasilja u školama, usvojena platforma u kojoj se prelaže „hitno angažovanje školskih policajaca u obe smene i obezbeđenja u školama“, „zaključanje svih vrata za vreme izvođenja nastave“, vođenje detaljne evidencije o stranim licima koji posećuju školu, a od države se traži da obezbedi sredstva za video nadzor u svim školama.

Između ostalog u platformi Unije sindikata se predlaže zabrana sredstvima javnog informisanja „da u bilo kojoj formi prenose eksplicitne predstave/scene nasilja i uvredljive sadržaje“, sankcionisanje svih koji na društvenim mrežama i u drugim medijima koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilje u školama, kao i „roditelje dece koja iznose neprimerene sadržaje na društvenim mrežama“.

Od države prosvetni radnici traže i da se u Tim za sprečavanje nasilja uključite stručna lica iz nadležnih ustanova, da se uvede mogućnost uvođenja suspenzije učenika sa nastave u slučaju povrede zabrane kao i strože novčane kazne za roditelje ukoliko učenik učini težu povredu.

Na Skupštini Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije za njenog predsednika u narednom mandatu od četiri godine izabran je Dobrivoje Marjanović, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar