2015. godina bila teška po pitanju ljudskih prava

Zaštitnik gradjana Saša Janković kazao je danas, na predstavljanju izveštaja Komiteta pravnika za ljudska prava – Jukom, da je prošla godina bila teška po pitanju ljudskih prava, ali da će izazova biti i u 2016. godini.

„Izbeglička kriza, koju su naše institucije dočekale nespremno, pokazala je da neki davno usvojeni standardi ljudskih prava nemaju čvrste osnove ni u mnogim stabilnijim demokratijama. Ekstremistički pokreti, koji se zasnivaju na negiranju ljdskih prava, jačaju. Svakodnevno prisustvujemo zloupotrebi ljudskih prava“, rekao je Janković.

Pravnica u Jukomu Ana Janković Jovanović kazala je da je Srbija bila nepripremljena za izbegličku krizu, da su uslovi u prihvatnim centrima i dalje neadekvatni, ali da je stanje popravljeno u odnosu na ono na počtku krize.

„Uslovi u prihvatnom centru u Preševu su dosta popravljeni, pre svega zahvaljujući donacijama. U Miratovcu su uslovi bili potpuno neadekvatni, a sada je kamp sredjen. Stalno se pričalo o postavljanju centra u Dimitrovgradu, ali se tamo kao prihvatni centar koristi policijska stanica, gde su smeštajni kapaciteti mali, a higijenski uslovi nisu na nivou. Povremeno su tu prevodioci, ali ne za sve jezike“, kazala je Janković Jovanović.

Ona je dodala da izbeglicama nisu poznata njihova prava i da se u Srbiji na početku krize nije poštovala odredba Konvencije o ljudskim pravima po kojoj je apsolutno zabranjeno proterivanje ili kažnjavanje izbeglica zbog nelegalnog ulaska u zemlju, ali da je sa tom praksom prekinuto.

Predstavnik Beogradskog centra za ljudska prava Pavle Kilibarda kazao je kada je u pitanju izbeglička kriza pre svega to pravni problem i da sadašnj rešenje sa zatvaranjem „balkanske rute“ predstavlja kršenje medjunarodnog prava.

On je dodao da osobe koje su već dobile azil od 2008. godine, a kojih je 50, žive na isti način kao i oni u procesu traženja azila, odnosno da nisu započeli integraciju u društvo u Srbiji.

Predstavnik Jukoma Momčilo Živadinovć kazao je da se izbeglička struktura promenila, da su na početku krize dve trećine izbeglica činili muškaci, da da u poslednje vreme žene i deca čine oko 57 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike