najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

40% građana Srbije nema završenu srednju školu

Vremenom su se u Srbiji moralne vrednosti veoma izmenile.

Gledajući TV program, koji bi trebalo da bude i obrazovnog karaktera, možemo da primetimo da je ekspanzija starleta na nivou, poturaju nam se razni rijaliti programi gde se sve više može videti nasilje, kako psihičko tako i fizičko, koje se i toleriše zarad gledanosti tih istih televizija koje ih emituju. Prošle godine je i pokrenuta peticija za ukidanje rijaliti programa u Srbiji, a koja do dan danas nije donela nikakvih rezultata. Čak se i govorilo o tome da se takav program prebaci u kasne sate, ali je sve to ostalo na rečima i ideji.

Vrhunac koji može da se okarakteriše kao moralni pad mladih je nedavno potpisivanje autograma osuđenog kriminalca i zvezde rijaliti programa, Kristijana Golubovića kraljevačkim đacima.

Čak i sociolozi i psihoterapeuti se slažu u jednom, da deca moraju za nekog da se vežu, ali im se “serviraju” pogrešni uzori. Takođe smatraju da nedovoljno obrazovani u Goluboviću vide poznatu ličnost i uspešnog čoveka.

Nisu samo rijaliti “trn u oku” gledalaca. Nasilje, bahatost i primitivizam se može videti i na drugim poljima. Dovoljno je samo da se prešaltate na druge televizijske kanale, prelistate novine, osvrnete se oko sebe, empatija se načisto izgubila, a svest o kulturi je dostigla najniže grane. Zašto je to tako, pitamo se, i ima li napretka?

Jedan od razloga (da ne spominjemo kućno vaspitanje) je i neobrazovanost u Srbiji. Poražavajuća je statistika koliki je procenat ljudi u Srbiji koji nemaju ni ono osnovno obrazovanje.

Po popisu iz 2011. godine, od ukupno 7,2 miliona stanovnika u Srbiji: 17% je nepismeno, 23% je sa završenom samo osnovnom školom, što znači da 40% građana nema završenu srednju školu, a samim tim ni radnu kvalifikaciju. Kompjuterski je nepismeno više od 50% stanovnika Srbije.

Najveća međunarodna provera postignuća učenika (PISA istraživanje) pokazalo je da učenici u Srbiji postižu rezultate ispod proseka. Stručnjaci upozoravaju da naši đaci ne poznaju dovoljno gramatiku, pravopis i da im je fond reči siromašan. Među mladima je izražena upotreba žargonizama i stranih reči, posebno anglicizama.

Napišite nam u komentarima šta vi mislite o svemu tome.

3 komentara
  1. mkmc

    Dokle god Akademija nauka u ovom društvu bude ikebana, a stručnjaci za jezik, lingvisti, sve je jasno.

  2. miodrag milosavljević

    A zašto nas sve to čudi? Osvrnimo se oko sebe i čitajmo: Shopping Center, Delta City, Caution, wet floor! Pogledajmo naš parlament, gde se čitaju “sineopsisi”, pozdravljaju “mortadele”, leti se “vazduplohovima”, daljine se mere “svemirskim godinama”, a poziva se na “naslovno pravo”! Na RTS, javnom servisu, slušamo sportske komentatore za koje je San Marino “mala ostrvska država”, Dominika i Dominikanska Republika su jedno isto, a Mikelanđelo je izvajao diskobolosa?! Ma nema veze, neka prašte petarde, neka se toleriše porodično nasilje, a u parlament birajmo groteskne, polupismene neznalice, jer, u stvari, to smo mi!

  3. Marko

    Ništa čudno. Statistički je 40% građana “nepismeno”, ali ako pogledate oko sebe, ponašanja ljud, njihova shvatanja i ograničenost… Ta brojka je mnoogoo veća. Ova zemlja je zemlja neradnika…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike