U trendu

54 odsto dece od 3 do 5 godina ide u srpske vrtiće

U prethodnoj deceniji u Srbiji je povećan broj dece od tri do pet godina koji idu u vrtić – obuhvat je 54 odsto, ali je naša zemlja i dalje ispod proseka zemalja Evropske unije u kojima oko 87 odsto dece tog uzrasta ide u vrtić.

Obuhvat je posebno nizak kada su u pitanju deca iz osetljivih grupa (deca koja žive u ruralnim područjima 29 odsto, siromašna deca 22 odsto, neformalnim romskim naseljima osam odsto, dok o obuhvatu dece sa smetnjama u razvoju ne postoje pouzdani podaci, rečeno je danas na konferenciji „Uključivanje dece iz osetljivih grupa u predškolski sistem“.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček je istakla da Srbija prepoznaje značaj predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao i neophodnost stvaranja uslova za širu dostupnost kvalitetnog obrazovanja kao jednog od ključnih faktora u obezbeđivanju dečijih prava, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ona je dodala da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju „punu iskustava i dobre i kvalitetne prakse kao i veliki stručni potencijal i propise koji omogućavaju primenu i razvijanje savremenih pristupa detinjstvu, učenju i razvoju dece“.

Konferencija predstavlja završni događaj u okviru projekta “ Uključivanje dece iz osetljivih grupa u predškolski sistem“ koji su u saradnji sa deset predškolskih ustanova i jedinica lokalne samouprave , uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja realizovali Nordijski poverenički fond i kancelarija Svetske banke u Srbiji.

„Ministarstvo prosvete kroz integrisani sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje podršku razvoju i dobrobiti dece, negu, preventivno-zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, funkciju pripreme za polazak u školu i podršku vaspitnoj funkciji porodice“, naglasila je Viček.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verhejien rekao je da se zajedničkim snagama može omogućiti bolje obrazovanje za buduće naraštaje.

U saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Svetske banke i Nordijskog povereničkog fonda započeta je realizacija projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ koja će se realizovati sredstvima iz kredita Svetske banke.

Kroz projekat doprineće se unapređenju dostupnosti i kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja .

Polazeći od strateških ciljeva i principa predškolskog vaspitanja i obrazovanja propisanih zakonom Ministarstvo prosvete u saradnji sa predškolskim ustanovama, jedinicama lokalnih samouprava i uz podršku partnerskih institucija i organizacija nastavlja da realizuje aktivnosti i inicijative kojima se doprinosi građenju kvalitetnog sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu predškolskog uzrasta i njihove porodice, navodi se u saopštenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar