U trendu

Advokat Pantović: Zoran Djokić je nevin osudjen

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je danas da je Zoran Djokić (49) iz Peći pravosnažno osudjen u Prištini na 12 godina zatvora bez ijednog dokaza da je počinio bilo kakav ratni zločin.

Apelacioni sud u Prištini juče je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Djokić osudjen na 12 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ratnom zločinu počinjenom 28. i 29. marta 1999. godine u pećkom naselju Kristal.

Pantović je agenciji Beta kazao da je Djokić osudjen na osnovu lažnih izjava pojedinih svedoka, te da su istraga i sudjenje sprovedeni mimo zakona.

„Svi izvedeni dokazi su jasno govorili da Djokić nije kriv“, rekao je advokat.

Dodao je da će podneti Vrhovnom sudu Kosova Zahtev za zaštitu zakonitosti, i naglasio da „za Srbe nema pravde u kosovskom pravosudju“.

„Ishod svih sudjenja Srbima optuženim za ratni zločin se unapred zna. Kosovski političari svakodnevno ističu da je 1999. godine počinjen genocid nad Albancima i na taj način vrše pritisak na sudije da odredjuju drakonske kazne čak i bez dokaza. Političarima koji se pozivaju na genocid potrebno je što više osudjenih Srba“, istakao je advokat.

Pantović kaže da sudjenje Djokiću nije bilo pravično i da presuda nije zasnovana na dokazima, a da su tužilaštvo i sud selektivno birali svedoke.

„Od 17 saslušanih svedoka, sud je izabrao samo osam čije su izjave odgovarale tužilaštvu. Sud, protivno zakonu, nije dozvolio da se devet svedoka, čije su izjave bile neutralne ili u korist Djokića, saslušaju na glavnom pretresu“, kazao je advokat.

Naglasio je da nijedno sudjenje za ratni zločin nije pravično od kada su sudije Unmika i Euleksa napustile Kosovo i Metohiju i pravosudje preuzele lokalne sudije i tužioci.

„Ključni svedok tužilaštva je rekao da Zoran Djokić nije učesnik zločina za koji je osudjen. Medjutim, kada su tužilac i advokati oštećenih videli da je optužnica protiv Djokića neosnovana, naknadno su, mimo rokova, za vreme glavnog pretresa, angažovali nove svedoke, što je bilo protivzakonito“, kazao je Pantović.

Dodao je, da je Djokić osudjen na osnovu lažnih izjava dva nova svedoka.

„Ti svedoci nikada za ove 22 godine nikome nisu prijavili da su žrtve ratnih zločina, što je apsurdno. Oni su na sudu otvoreno lagali protiv Zorana Djokića, tvrdeći da su žrtve zločina koji je navodno počinio moj klijent. Niko od svedoka tužilaštva, Djokića nije video u uniformi ili s oružjem“, kazao je Pantović.

Već skoro tri godine nalazi se u istražnom zatvoru u Podujevu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.