U trendu

Advokati u potpunoj obustavi rada zbog ubistva Ognjanovića

BEOGRAD – Advokati u Srbiji danas su obustavili rad na nedelju dana zbog ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića (57).

Prema odluci Advokatske komore Srbije sprovodi se potpuna obustava rada, što znači da advokati neće ići na ročišta za glavnu raspravu niti na pretrese pred sudovima, neće postupati pred tužilaštvima u istražnom postupcima ili postupcima pregovora za sporazum o priznanju krivice ili oportuniteta.

Takođe neće postupati pred organima javne uprave, niti pred javnim beležnicima i izvršiteljima, kao ni pred policijom u prekršanim postupcima.

Međutim advokati će postupati u postupcima u kojima dođe do hapšenja, osnosno prijema rešenja o zadržavanju i saslušanja pred sudom zbog određivanja pritvora.

Advokati će dostavljsti sudu, tužilaštvima i drugim organima samo podneske i preduzimari radnje koje su vezane za nastupanje prekluzivnih rokova ( kada postoji mogućnost trajnog gubljenja prava u slučaju propuštanja roka) i zaštite maloletnih lica u slučajevima porodičnog nasilja.

Na ovaj način advokatura želi da pošalje jasnu poruku “jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti”, saopšteno je iz advokatske komore.

Obe komore su najavile i da će raspisati novčanu nagradu za građane koji tužilaštvu dostave verodostojne informacije koje će dovesti podizaja optužnice protiv izvršilaca i naručilaca ubistva advokata Ognjanovića.

Takođe će tražiti hitan sastanak sa ministrima pravde i policije, kao i da se formira poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog pronalaženja počinilaca.

Ognjanović (57) je ubijen u subotu uveče na Novom Beogradu, u bloku 23, a njegov sin (26) je ranjen u ruku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)