U trendu

Albanci besni na Mogerini: pljušte komentari

Hiljade ljutitih stanovnika Kosova kritikuje šeficu diplomatije EU, Federiku Mogerini na njenoj stranici na Fejsbuku, gnevni što su poslednji na Balkanu kojima treba viza za putovanje u Evropsku uniju.

Mogerini je 10. decembra objavila na Fejsbuku poruku povodom 70. godišnjice Opšte deklaracije UN o ljudskim pravima. Od tada, stanovnici Kosova su ljuti: „Gde je ukidanje viza za Kosovo koje ste nam obećali?“, pita Besnik Sahiti.

U nedelju je broj komentara dostigao 13.000, velika većina baš takva. „Mi smo izolovani godinama, iako smo učinili sve što ste tražili od nas“, piše Rezart Kaštanjeva.

„Ali gde su ljudska prava za Kosovo? Sram vas bilo!“, piše Ron Hadža, a to ponavljaju i drugi.

„Mi smo jedina zemlja u Evropi kojoj treba viza za putovanje“ u Evropsku uniju, „Gde su naša prava, gospođo Mogerini?“, pita Arbnor Habraj. „Mislim da ste rasistkinja i to prosrpska“, optužuje Albert Kopriva.

Evropski parlament je u septembru podržao izuzimanje 1,8 miliona stanovnika Kosova od zahteva da uzimaju vize. Ne manje od 95 kriterijuma postavljeno je da da bi se to odobrilo. Ali, na veliko razočaranje stanovnika Kosova, izgleda da do te povlastice neće uskoro doći.

Odluka Evro-parlamenta samo otvara put za pregovore o tome s državama članicama, od kojih pet ne priznaje Kosovo (Španija, Kipar, Grčka, Slovačka i Rumunija).

Kvalifikovana dvostruka većina (55 odsto država članica, koja predstavlja 65 odsto stanovništva EU) je potrebna da se odobri oslobađanje obaveze uzimanja viza za voravak do tri meseca u EU.

Ako se uvede to izuzeće, stanovnici Kosova koji imaju biometrijski pasoš više neće morati da traže vizu za putovanje u zemlje EU (osim Irske i Velike Britanije) i zemalja pridruženih Šengenskoj oblasti (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska) za boravak do 90 dana.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. Priština tvrdi da je priznata od strane oko 115 zemalja, što je osporila Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)