U trendu

Afrička kuga otkrivena kod divljih svinja u četiri lovišta na jugu Srbije

Uprava za veterinu proglasila je zbog svinjske kuge zaraznim lovišta na Svrljiškim planinama, na Suvoj planini na području opštine Bela Palanka, „Nišava“ izmedju Bele Palanke i Pirota i lovište na području opštine Babušnica, rekao je rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge Niš Miroljub Marjanović.

On je agenciji Beta rekao da je nakon odstrela divljih svinja za koje je kontrolom utvrdjeno da su zaražene afričkom kugom u pomenutim lovištima zabranjen lov divljači na 60 dana i preduzete su mere kako se to oboljenje ne bi prenelo i na domaće svinje.

„Na području pet okruga na jugu Srbije, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Pčinjskom i Jablaničkom trenutno nemamo nijedan slučaj zaražavanja domaćih svinja tim virusom“, izjavio je Marjanović.

Da bi takva situacija ostala i ubuduće, dodao je Marjanović, izuzetno je važno poštovanje mera koje je propisala Uprava za veterinu prilikom proglašenja pomenutih lovišta zaraženim.

Veoma je bitno, rekao je, da se higijenskih mera pridržavaju pre svih vlasnici domaćinstava u selima koja se nalaze na području zaraženih lovišta ili se naslanjaju na njih.

„Vlasnici domaćih svinja ispred obora treba da postave dezobarijeru sa sredstvom koje ubija viruse i potrebno je da imaju garderobu i obuću koju će nositi samo kad ulaze u obor. Ne treba da dozvole ljudima iz drugih domaćinstava da ulaze u njihove obore, a za ishranu svinja nikako ne treba da koriste pomije“, objasnio je Marjanović.

On je istakao da ljudi ne obolevaju od afričke kuge svinja, ali mogu da budu mehanički prenosioci bolesti, a naglasio je i da je veoma važno da lovočuvarska služba strogo vodi računa da ne bude krivolova na lovištima na kojima je lov privremeno zabranjen.

„Jako bi bilo opasno da dodje do odstrela divljih svinja jer te životinje ne bi bile pregledane, a mogu biti zaražene i lovci mogu virus da prošire u svojoj sredini“, istakao je Marjanović.

Podsetio je da se na području Pirotskog okruga od 2020. godine stalno pojavljuju novi slučajevi zaražavanja divljih svinja afričkom kugom, a bilo je i obolevanja domaćih svinja.

Prema njegovim rečima, na početku ove godine afrička kuga svinja pojavila se i medju domaćim svinjama u aleksinačkim selima Mozgovo, Kraljevo i u domaćinstvima na periferiji Aleksinca.

Prema njegovim rečima zahvaljujući maksimalnom angažovanju svih nadležnih veterinarskih službi i lokalne samouprave, na tom području je bolest suzbijena i odjavljena krajem septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.