najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Agencija: Treći poziv za Dnevnik u skladu sa zakonom

Raspisivanje trećeg poziva za prodaju novosadskog lista Dnevnik u skladu je sa zakonima Srbije, kojima nije propisan najveći broj javnih poziva koji se mogu raspisati, što važi i za druge medije, rečeno je agenciji Beta u Agenciji za privatizaciju.

„Kako Zakonom o privatizaciji broj javnih poziva nije ograničen, Agencija za privatizaciju je objavila i treći javni poziv za Dnevnik AD, Novi Sad“, navodi se u odgovorima Agencije o trećem javnom pozivu za Dnevnik, uz podsećanje da je Zakonom o medijima predviđeno da se javni poziv za prodaju mora objaviti do 1. jula 2015. i da prodaja može trajati do 31. oktobra.

U Agenciji podsećaju da su prva dva poziva za Dnevnik proglašena neuspešnim 3. avgusta i 17. septembra, jer na pozive nije stigla nijedna prijava. U trećem pozivu raspisanom 25. septembra cena je 2,5 miliona evra, što je tri puta manje od početne u prvom pozivu. 

Na pitanje da li treći poziv mogu očekivati i drugi mediji koji ne budu prodati u prva dva pokušaja, u Agenciji navode da postupaju u skladu sa zakonima i odlukama Ministarstva privrede „koji jednako važe za sve izdavače medija u okviru zakonom predviđenih rokova“.

Direktor Dnevnika Svetozar Karanović je za Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenio je da ovaj slučaj neće uticati na druge medije da zatraže da se i njima omogući da šansu potraže u trećem krugu prodaje.

„Borili smo se za treći krug i tražili od Agencije za privatizaciju, Ministarstva kulture i Ministarstva privrede da nam to omoguće. Tačno je da je ovo specifičan slučaj, jer se Zakonom ne predviđa treći krug, ali se ni ne zabranjuje. Smatram da je cena i dalje visoka uzimajući u obzir velike dugove koje imamo, ali se nadam da ćemo dobiti novog vlasnika“, rekao je on.

Naveo je da su dugovi ovog medija visokih, ali i da ima kapital, kao i da ima nekoliko zainteresovanih za preuzimanje koji su otkupili privatizacionu dokumentaciju i mogu da konkurišu u trećem krugu.

„Uostalom, zašto država ne bi uzela novac od prodaje kad to i dalje može. Smatram da ovaj potez neće uticati na ostale medije da postupe kao i mi tražeći treći krug, jer nemaju neki značajan kapital“, kazao je direktor Dnevnika.

UNS međutim prenosi i izjavu Bratislava Šulovića, direktora Radio Sečnja, koji takođe nije prodat u drugom krugu i smatra da, ukoliko Dnevnik može da ide u treći krug, to treba omogućiti i drugim medijima.

„Naravno da ćemo zahtevati treći krug jer niko ne sme da bude privilegovan, a siguran sam da će i ostali mediji isto reagovati. Ukoliko budemo stavljeni u neravnopravan položaj, to će biti kršenje elementarnih, pravnih i medijskih normi“, naveo je Šulović.

Dnevnik postoji od 1942. godine, a od 2002. godine je akcionarsko društvo u vlasništvu pokrajine Vojvodine koja je većinski vlasnik i Republike Srbije.

Do sada su vlasnike na javnim nadmetanjima pronašla 23 medija od 50 predviđenih za prodaju na javnim nadmetanjima, od kojih je za osam proglašeni kupac biznismen iz Kruševca Radoica Milosavljević, potpisana su četiri ugovora – za Radio-televiziju Inđija, televiziju Apolo iz Novog Sada i informativno propagandne centre Vladičin Han i Kula.

Medije koji treba da se privatizuju napustio je prema podacima UNS-a više nego svaki treći radnik, 870 od ukupno 2356. Opširnije na portalu EurAktiv. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike