U trendu

Agencija za borbu protiv korupcije: Ne štitimo Sinišu Malog

Agencija za borbu protiv korupcije negirala je danas tvrdnje pojedinih medija da štiti gradonačelnika Beograda Sinišu Malog navodeći da se slučajem njegove imovine bavila od 2014. do 2016. godine.

U saopštenju Agencija podseća da je o saznanjima, dokazima i prikupljenim podacima izvestila nadležno tužilaštvo i dostavila spise predmeta.

Takođe, kako kažu, proveriće sve navode u kojima se ukazuje na nelegalne poslove i neprijavljenu imovinu gradonačelnika, odnosno proveriće sve navode o koruptivnim radnjama u načinu rada ili postupanju gradonačelnika kao organa javne vlasti ili funkcionera.

U saopštenju Agencija podseća da je i do sada bilo primedbi funkcionera na njihov rad, uz konstataciju da ukoliko rade profesionalno ne mogu da računaju previše na saveznike.

A kad je reč konkretno o slučaju Siniše Malog, njime su se bavili od 2014. do 2016. godine, navode u saopštenju i nabrajaju da su se u okviru tog slučaja započeli kontrolu blagovremenosti, tačnosti i potpunosti podataka iz njegovog izveštaja o imovini i prihodima, te da su započeli i prethodni postupak kojim proveravaju da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka kojim se odlučuje da li je Mali povredio odredbe zakona koji reguliše sukob interesa.

Preduzeto je i više mera i radnji protiv njega u skladu sa nadležnostima i u tom je mislu Agencija 2014. i 2015. godine, a zbog povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, izrekla Malom dve mere upozorenja.

Jednu jer nije dostavio izveštaj o imovini i prihodima od kad je stupio na funkciju člana UO KCS i drugu zbog toga što je prijavio netačne i nepotpune podatke o imovini i prihodima u izveštaju koji je podneo 23. novembra 2013.

U Agenciji kažu da je postupak u vezi sa mogućim sukobom interesa u toku, a pominju i da su 2015. Poreskoj upravi na postupanje dostavili izveštaj Siniše Malog o njegovoj imovini i prihodima u zemlji i inostranstvu.

Nakon analize prikupljenih podataka, 2016. u avgustu Agencija je podnela Izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, što je dopunila 22. avgusta iste godine.

Iz Agencije u današnjem saopštenju podsećaju i da krivične prijave podnose ukoliko postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično delo neprijavljivanja imovine ili davanje lažnih podataka o imovini, dok izveštaje o svim činjenicama i dokazima koje poseduju podnose nadležnom tužilaštvu i to ukoliko postoje osnovi sumnje da je eventualno izvršeno neko drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.