Akademici donosili Srbiji duh modernosti i demokratije

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je danas da je većina akademika u Srbiju donosila potreban duh modernosti, demokratije i slobode, kao i duh povezivanja sa Evropom i svetom.

„Akademija hoda, žuri, posrće, trči, pada ili maršira uporedo sa ovim narodim i državom, rečju gradjanima Srbije u gotovo dva veka dugom kaleidoskopu istorije koju je (1919. godine književnik Ivo) Andrić fatalistički definisao kao prostor življenja ‘izmedju klanja i oranja'“, rekao je Kostić na svečanosti povodom 175 godina rada SANU.
 
On je kazao da SANU svoje težište treba da zasniva na aktivnostima iz domena identitetskih, društveno-humanističkih i umetnilčkih oblasti“.

Kostić je rekao da je nacionalna akademija i danas potrebna i da samo „tradicija koja je spremna da se samosvesno menja u osluškivanju vremena i potreba sredine iz koje je potekla ima šansu dugotrajnosti“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da je odlučio da odlikuje SANU najvišim odličjem – Sretenjskim ordenom prvog reda koje će Akademiji biti uručeno na Dan državnosti, 15. februar.

Nikolić je rekao da je SANU od svog osnivanja, ma kako se zvala, „uvek i u svemu vodjena idejom da služi svojoj državi i narodu“.

„U ime tragova koje su različita društvena uredjenja ostavljala na vašoj instituciji tokom njenih 175 godina, ja od vas tražim stalnu komunikaciju, neprekidni dijalog i iznošenje stavova, posebno kada su suprotstavljeni“. rekao je Nikolić.

Svečanosti su sprisutvovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar kulture i medije Vladan Vukosavljević, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

(Beta)

1 komentar
  1. Običan Srbin

    Pa zar postoji SANU ? Srbija prolazi kroz izuzetno težak period u svojoj istoriji, a oni ćute, i pišu radove naravno. Koja je njnihova svrha? Oni su samo sebi potrebni i dovoljni !!! Razočaran sam njihovim neaktivnim stavom i svemirskom distancom. Kao u humoreski, verovatno smatraju da zasluđuju bolji narod,… Ali im veoma godi da primaju pare od tog istog pokradenog i napaćenog naroda,…. treba da se stide, ako je u njima ostalo još malo morala,.. akademici, sramota i bruka !

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike