U trendu

Akcija o značaju preventivnih pregleda u otkrivanju raka dojke (VIDEO)

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovalo je u subotu akciju u Beogradu u cilju edukovanja javnosti o toj bolesti i značaju preventivnih pregleda.

Uz slogan „Pokreni svest, misli na sebe“ članice Udruženja su na taj način obeležile Svetski dan borbe protiv raka dojke, bolesti od koje svakog dana u Srbiji umru po četiri žene.

Žene obolele i lečene od raka dojke i lekari su posetiocima tržnog centra Big fešn objašnjavali šta su faktori rizika za nastanak te bolesti na koje se može uticati i koliko su važni redovni pregledi i odaziv na skrining.

Predsednica Udruženja Domina Spasić je kazala da je rak dojke izlečiva bolest i da što se ranije otkrije to je veċa šansa za izlečenje.

„Želimo da ukažemo da sve sumnjive pojave u dojci zahtevaju neodložan odlazak lekaru u cilju pravovremene dijagnostike. Ukoliko se na vreme otkrije, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva“, rekla je ona.

Istakla je da članice Udruženja žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“, osnovanog 2010. godine, svakodnevno daju informacije, psihološku i iskustvenu podršku obolelima.

„Zalažemo se da se o trošku Republičkog fonda za zdravstvo obezbede rukavice i rukave za žene koje su kao posledicu raka dojke dobile limfedem ruke, kao i banjsko lečenje za žene koje su zbog karcinoma ostale bez dojke“, kazale je Spasić.

Lekarka Ljilana Lazić je ukazala na značaj fizičke aktivnosti i zdravog načina života u prevenciji obolevanja.

„Ovakve akcije su važne da se ženama ukaže da su odgovorne za svoje zdravlje i mogu mnogo da učine da se na vreme jave lekaru i dobiju najbolju terapiju za izlečenje“, rekla je ona.

Savete o zdravom načinu ishrane davao je nutricionista Aleksa Rašević koji je upozorio da se veliki broj obolelih odlučuje za pogrešne dijete koje im dodatno narušavaju zdravlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar