U trendu

Akcije zaposlenima u medijima koji ne budu privatizovani

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da će zaposleni u medijima u kojima privatizacija ne uspe u prva dva kruga prodaje, dobiti akcije tih glasila što je prema njegovim rečima, primer pozitivne diskriminacije.

„Uslovi za privatizaciju medija jasno su definisani zakonom. Do danas je privatizovano više od 70 odsto medija u Srbiji a tamo gde ne privatizacija ne uspe u prva dva kruga, akcije se dele zaposlenima, što je pozitivna diskriminacija. Mi živimo u vremenu gde morate da pomerite neke rokove zbog opstrukcija, ali rok za završetak privatizacije ističe 31. oktobra i mi to sad završavamo“, kazao je Tasovac na konferenciji za novinare u Beogradu.

Poredeći pomeranje rokova za privatizaciju državnih medija sa pomeranjem roka za završetak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti, ministar je rekao da je „svaka sličnost slučajna kada se povuče paralela“ između ta dva primera.

Do sada je nove vlasnike dobilo 34 od 50 medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala javne pozive.

Ranije je Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo da ako do 16. oktobra ne budu objavljeni javni pozivi za treći krug privatizacije deset neprodatih medija, među kojima su i novinska agencija Tanjug, radio stanice Subotica, Sečanj i Bačka, kapital tih medija mora da bude prenet zaposlenima bez naknade ili će oni biti ugašeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.