U trendu

AKPA: Šabić naložio dostavljanje snimaka razgovora sa kandidatima za tužioce

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) saopštio je danas da je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio Državnom veću tužilaca (DVT) da članu AKPA Mirku Iliću dostavi snimke razgovora sa kandidatima koji su predloženi za zamenike javnih tužilaca.

AKPA je u saopštenju navela da je DVT ranije odbio da tražiocu informacije dostavi sporne snimke čime je kako se navodi, „nastavio praksu netransparentnog sprovodjenja postupka izbora za javne tužioce“.

„I tokom prethodnog izbora 17 zamenika javnih tužilaca širom Srbije, DVT je skrivao prosečne fakultetske ocene predloženih kandidata od javnosti, štiteći njihovu privatnost, zbog čega je poverenik za informacije od javnog značaja takodje reagovao“, piše u saopštenju.

Alumni klub Pravosudne akademije je ocenio da je način na koji DVT obavlja svoju funkciju u dosadašnjim izborima funkcionera „izrazito sporan i upitan“, zbog čega je kako se navodi, Ustavni sud privremenom merom onemogućio dalje izbore do donošenja konačne odluke o zakonitosti Pravilnika o izboru.

„Veliki broj manjkavosti u izboru tužilaca, kao i kritika zaštitnika gradjana u prethodnom godišnjem izveštaju u odnosu na Visoki savet sudstva (VSS) koji predlaže izbor sudija, treba da budu jasan signal tvorcima izmene Ustava da važna pitanja izbora sudija i tužilaca na detaljan način urede Ustavom, kako bi se izbeglo normiranje na nejasan i neobjektivan način podzakonskim aktima“, piše u saopštenju.

Ustavni sud odredio je 19. jula privremenu meru kojom je zabranio „svakome, pa i Narodnoj skupštini, da preduzima radnje po tekućim konkursima za nove zamenike tužilaca“, što znači da 18 kandidata koje je 14. jula DVT predložio Skupštini Srbije po hitnom postupku neće biti izabrani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar