U trendu

AKPA: Tužioci predloženi po tajno pripremljenim spiskovima

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) optužio je danas Državno veće tužilaca (DVT) da je „uz fingiranje procedure i tajno glasanje“ predložilo Skupštini Srbije kandidate za 52 mesta zamenika javnih tužilaca u Srbiji.

Ocenjujući da je taj tužilački konkurs „najskandalozniji još od reizbora sudija i tužilaca 2009. godine“, AKPA je u saopštenju navela da su spiskovi odabranih kandidata sačinjeni „nekoliko dana pre sednice u nepoznatom krugu ljudi i po nepoznatim kriterijumima“.

„Državno veće tužilaca je usred današnje sednice bez osnova isključilo javnost i udaljilo prisutne posmatrače, bez suštinske rasprave o 309 kandidata prijavljenih za 52 tužilačka mesta, a potom samo formalno glasalo po unapred i tajno pripremljenom spisku“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Državno veće tužilaca „pod oznakom hitno“ dostavilo Skupštini Srbije spisak od 52 kandidata, bez objavljivanja spiska na sajtu veća, „kako bi parlament što pre izabrao nove tužioce i preduhitrio odluku Ustavnog suda o ustavnosti pravilnika DVT po kojem je sprovedena procedura“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.