U trendu

Aktivno učešće građana u planiranju i izgradnji Beograda

Grad Beograd od jeseni uvodi novi vid komunikacije i saradnje sa građanima, koja će se odvijati neposredo kroz interaktivne radionice i participativne akcije, koje će biti organizovane u susedstvu, kao i posredstvom mobilne aplikacije koja je u pripremi, najavio je gradski urbanista Milutin Folić.

„Građani će konačno biti u mogućnosti da sami budu inicijatori uređenja gradskih površina i da u saradnji sa gradskom službom obezbede unapređenje lokalne samouprave, planerskih alata, ali i da pojednostave proceduru transformacije određenih gradskih prostora i stvore ono najbitnije, osećaj pripadnosti“, poručio je Folić, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Grad će digitalnim participativnim aplikacijama koje predstavljaju nadogradnju već postojećeg sistema digitalne uprave i „e-governmenta“, nuditi mogućnost brže, šire i direktne reakcije na postojeće nepravilnosti i probleme, ali i na pozitivne promene, kao i mogućnost lakše organizacije neke kampanje ili akcije.

Folić je objasnio da je ideja da se učešćem građana smanje ekonomski i drugi rizici i samim tim stvaraju održiva rešenja, jer samo učešće građana podrazumeva i njihovu podršku.

„Gradska administracija ima spremnu strategiju koja podrazumeva radionice različitog karaktera, kao i pilot-projekte preko kojih će građani na brz i jednostavan način moći da deluju zajedno sa Gradskom upravom, arhitektama i urbanistima, ali i komercijalnim akterima i investitorima. Sve te aktivnosti u službi su razumevanja potreba i ekonomski realnih ideja građana“, rekao je Folić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je Grad Beograd kontinuirano u kontaktu sa građanima i nastoji da realizuje svaku njihovu inicijativu koja je opravdana, a ovaj način direktnog dijaloga i te kako će poboljšati razvoj grada u pravcu kako to žele njegovi građani.

Mali je naveo da je to jedno od najvažnijih predizbornih obećanja koje gradska vlast nastoji da ispuni i svaki dan radi na tome.

„Često se građani javljaju jer oni najbolje znaju kakvo je stanje na terenu, a naše je da se organizujemo i da im izađemo u susret koliko je to moguće. Ta komunikacija je veoma važna jer mi treba da funkcionišemo kao servis građana i da im život učinimo lepšim i lakšim u svakom pogledu“, rekao je Mali.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar