U trendu

Aleksandra Tomić: Od otpuštanja neće biti izuzeti ni političari

Skupština Srbije danas će početi sednicu na čijem dnevnom redu je Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a predsednica Odbora za privredu Aleksandra Tomić izjavila je danas da od otpuštanja neće biti izuzeti ni političari.

„Neće biti izuzeta ni imenovana, ni izabrana lica,  tako da će doći do racionalizacije radnih mesta u tom segmentu. Kao što znate sledi nam i reforma izbornog sistema i novi statut grada Beograda drgih lokalnih samouprava“, izjavila je Aleksandra Tomić za Radio – televiziju Srbije (RTS).

Ona je kazala da će do kraja ove godine bez posla ostati 8.923 zaposlenih, od čega će 3.008 otići u penziju.

Prema njenim rečima, trenutno je u državnoj upravi zaposleno je 493.000 ljudi i u naredni tri godine taj broj će morati da se smanji za 15 odsto.

Zakonom je predviđena mogućnost otpremnina i naknada, tako da svako može da dobije 200 evra po godini radnog staža, a Aleksandra Tomić je kao važnu stvar istakla formiranje registra angažovanih, imenovanih lica i zaposlenih na odredjeno i neodređeno vreme.

„Tako će država imati kontrolu, odnosnu baza podatka na osnovu koje će se tačno znati koliko je zaposleno, po kom ugovoru i kolika je bruto i neto plata, što će nam doneti informacije za kontrolu budžeta“, rekla je Aleksandra Tomić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar