U trendu

Ambasador Unesko: Šanse Srbije da spreči prijem Kosova nisu male

Uprkos odluci Izvršnog saveta Unesko da preporuči zahtev Kosova Generalnoj konferenciji te organizacije, ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković uveren je da šanse naše zemlje da spreči prijem Kosova u tu specijalizovanu agenciju UN nisu male.

“Rezultati glasanja na sednici Izvršnog saveta uverljivo su potvrdili da se planskom i intenzivnom diplomatskom aktivnošću u koju se, i kao u ovom slučaju, uključe svi državni i nacionalni potencijali, i u nepovoljnim okolnostima mogu postići konkretni rezultati”, rekao je Tanasković.

Do zasedanja Generalne konferencije Uneska početkom novembra nije ostalo mnogo vremena, tako da će Srbija, kako kaže, svakako nastaviti s argumentovanim ubeđivanjem širokog kruga država da iz više jakih razloga nije prihvatljivo izjasniti se u prilog članstva Kosova u ovoj specijalizovanoj agenciji UN.

“Iako nije preporučljivo gajiti optimizam bez pokrića, uveren sam da šanse Srbije da spreči prijem Kosova u Unesko nisu male”, ističe on.

Prema njegovim rečima, ne možemo biti zadovoljni činjenicom da je Izvršni savet odlučio da preporuči zahtev Kosova Generalnoj konferenciji Uneska, ali „sve ostalo, od atmosfere i toka sednice, do rezultata glasanja i načina na koji su pojedine države obrazložile svoj glas, ohrabrujuće je u smislu potencijalne produktivnosti političke poruke onoga što se danas dogodilo u pariskom sedištu Uneska“.

Na pitanje sa kojim zemljama bi Srbija mogla da razgovara kako bi one promenile svoj stav, Tanasković kaže da, ako isključimo države koje su svojim potpisima na samom početku podržale predlog Albanije da se tačka sa zahtevom Kosova stavi na dnevni red zasedanja Izvršnog saveta, kao i neke koje i bez pitanja ističu svoju privrženost njegovom članstvu u Unesku, vredi razgovarati sa svima.

A, kako kaže, ne treba zaboraviti da Generalnu konferenciju čini 195 država.

Poučan je primer Papue Nove Gvineje koja je, kako objašnjava, kosponzorisala predlog Albanije, a njen predstavnik ne samo da se prilikom glasanja uzdržao, već je čak zatražio da se ime njegove zemlje ukloni sa spiska kosponzora.

Do toga sigurno ne bi došlo da, kako navodi, najvišim zvaničnicima ove daleke pacifičke zemlje nije objašnjeno o čemu se zapravo radi.“Tužno je da to i dalje nije jasno nekim našim rođacima i najbližim susedima”, zaključio je Tanasković.

Vulin: Unesko na korak od kraja, preporuka udarac koji boli

Ministar Aleksandar Vulin rekao je danas, povodom preporuke da Kosovo postane član Uneska, da je ta organizacija na korak od svoga kraja, i da je preporuka težak udarac, koji boli.

Ukoliko bude pogazio sve svoje principe i međunarodno pravo, i dođe do toga da jedna teritorija dobije status države i da će ta teritorija bez države moći, uz blagoslov UN, da raspolaže kulturnom baštinom koja mu ne pripada, onda je Unesko blizu svog kraja, rekao je Vulin novinarima u Beogradu.

Međunarodno pravo je, prema njegovim rečima, na primeru Kosova i Metohije mnogo puta pogaženo, prekršeno, pri čemu se mnogo puta govorilo da je to izolovani slučaj, samo za Kosovo i Metohiju, koji se nikada neće ponoviti

„Od bombardovanja do danas, sve što je urađeno protivno međunarodnom pravu na KiM, ponovilo se na nekom drugom meridijanu i iskorišćeno je u nekom drugom delu sveta, zato što u tom trenutku to nekom odgovara“, istakao je ministar.

Oni koji glasaju neka vode računa, ako uopšte budu glasali, da nekakva teritorija može da raspolaže kulturnim nasleđem srpskog naroda na KiM i neka vode računa da će se to desiti i negde drugde, kazao je Vulin.

„Svako kršenje međunarodnog prava na KiM vratilo se onima koji su dopustili da do krešenja dođe“, rekao je Vulin i istakao da je preporuka težak udarac koji smo očekivali, ali boli.

Izvršni savet Uneska juče je većinom glasova predložio Generalnoj konferenciju Uneska da Kosovo bude prijemljeno u tu organizaciju. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o odluci Unesko o Kosovu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.