Ambasadorka Izraela: Ne menjamo stav – ne priznajemo Kosovo

Novoizabrana ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam poručila je da Izrael nije promenio stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istakla da se radi na dodatnom unapređivanju odnosa sa Srbijom, posebno u ekonomiji.

“Reći ću vrlo jasno: naša pozicija se nije promenila, a to je nepriznavanje Kosova”, rekla je Fišer Kam za “Blic”.

Na pitanje da li se mogu dodatno unaprediti odnosi Srbije i Izraela, ona je rekla da je ideja kako da se, kako je ocenila, “sjajni odnosi” preotvore u kontketne korake, koji će doneti dobro obema zemljama.

“Na prvom mestu je ekonomija i mislim da je potencijal zaista veliki. Pokušavamo da odredimo koje su to najbolje oblasti za istraživanje i saradnju – inovacije, razmena znanja, poljoprivreda i tehnologija”, rekla je Fišer Kam.

Kao još jednu važnu oblast za Izrael, ona je istakla turizam, navodeći da bi ta zemlja volela da je više turista posećuje i izrazivši zadovoljstvo što će neke izraelske čarter kompanije uvesti direktan let za Beograd.

Upitana da li Srbija može, poput Izraela, da održava dobre odnose i sa Moskvom i sa Vašingtonom ili će morati da izabere jednu stranu, amabasadorka kaže da ne misli da države moraju da se odluče za jednu ili drugu stranu navodeći kao “odličan primer” upravo Izrael.

“Imamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom, SAD, Evropom…Ima mnogo izazova koje delimo, već pomenuta borba protiv terorizma i druge vrednosti i probleme koji iziskuju koordinaciju. Drago mi je da sve više država razume posebne izazove koje ima Izrael i da treba da ima jasnu poziciju u svetu”, rekla je Fišer-Kam.

Govoreći o borbi protiv terorizma, ona je poručila da u nju moraju da se uključe sve države.

“Nije to samo stvar Izraela, Srbije ili Francuske. Pokušavamo da promovišemo saradnju Srbije i Izraela na svim nivoima i to je bio jedan od segmenata, da izrazimo važnost međunarodne globalne borbe protiv terorizma i radikalizacije generalno”, navodi Fišer Kam.

Upitana da li ima posebne saradnje srpskih i izraelskih obaveštajaca, ambasadorka kaže da ne može da govori o specifičnoj saradnji, ali da “svakako sve vreme postoje kanali sa Srbijom i svim drugim prijateljskim državama”.

Ambasadorka nije želela da prokomentariše da li vidi Srbiju u EU, ali je poručila da joj, kao diplomata, želi mnogo uspeha koju god stazu da izabere.

(Tanjug)

Ostavite komentar