U trendu

Američki potpredsednik od večeras na Kosovu

U Prištini su završene sve pripreme za doček američkog potpredsednika Džozefa Bajden koji bi večeras posle 20 časova trebalo da stigne na Kosovo.

Grad je okićen kosovskim i američkim zastavama, a očekuje se da Bajden na prištinski aerodrome sleti posle 20 časova.

Najviši zvaničnici Kosova, predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Isa Mustafa, ocenili su da predstojeća poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Kosovu predstavlja veliki i izuzetan dogadjaj za Kosovo.

Tači je ocenio da je prijateljstvo Kosova i SAD „doživotno“.

„Kosovo i naš narod su uvek zahvalni potpredsedniku Bajdenu i njegovoj porodici za doprinos Kosovu“, napisao je Tači.

Premijer Mustafa naveo je da je „poseta drugog čoveka svetske demokratije veliki i poseban dogadjaj za Kosovo“.

„Temelji rugovizma, političke strategije istorijskog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, bilo je neprekidno prijateljstvo sa SAD“, ocenio je Mustafa i dodao da je poseta Bajdena potvrda zajedničkog opredeljenja dve zemlje da se odnosi sa susedima, geostrateške i evroatlanske politike grade zajednički sa SAD.

Potpredsednik SAD će na Kosovu boraviti dva dana. U Prištinu će stići večeras, dok će 16. avgusta imati susrete s Tačijem i Mustafom.

Tokom ceremonije koju organizuje Vlada Kosova, Bajden i njegova supruga posetiće mesto u blizini američke vojne baze Bondstil, gde će prisustvovati svečanosti povodom imenovanju ulice u čast njegovog sina Boa Bajdena (46), koji je preminuo 2015. godine.

Potpredsednik SAD će se u tom mestu obratiti gradjanima i medjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar