Analitičar: Do 8. januara Crna Gora mora da prenese crkvenu imovinu u državnu

Politički analitičar Ljubomir Filipović izjavio je da je Agencija Crne Gore za katastar obavezna da do 8. januara svu crkvenu imovinu uknjiži i prenese je u državnu u slučaju da se neka crkva, poput Srpske pravoslavne crkve, nije registrovala u Crnoj Gori.

„Pre godinu i nekoliko dana stara vlada donela je kontroverzni zakon koji je izazvao protestni pokret koji je doveo do prvih političkih promena u zemlji. Zakon ima odredbu koja kaže da postoji period od tačno godinu dana da nacionalna agencija za katastar uknjiži i prenese u državu svu crkvenu imovinu. Ovaj period se završava 8. januara“, naveo je Filipović na Tviteru, prenosi portal Autonomija.info.

Nakon ove objave, Filipović je preko društvenih mreža dobio brojne pretnje smrću koje su mu uputili velikosrpski nacionalisti i o pretnjama je obavestio javnost.

Govoreći o proceduri primene zakona, podsetio je da je nedavno uhapšen šef Agencije za katastar zbog optužbi za korupciju: „Govorimo o savršenom tajmingu. Otvorena su vrata ministru finansija, koji je izbor SPC-a, da preuzme Agenciju“.

Filipović smatra da je trebalo da Skupština Crne Gore organizuje sednicu da bi što pre izglasala promene zakona, ali „njihova nespretnost učinila je da naprave nekoliko grešaka“.

To je da u poslednjem trenutku promene jednog poslanika, promene jednog od svojih članova u Državnoj izbornoj komisiji, te su, „čineći ove proceduralne i pravne greške, dali su predsedniku (Crne Gore Milu DJukanoviću) savršen izgovor da iskoristi svoja ustavna ovlašćenja i da zakon vrati parlamentu na reviziju“, objasnio je Filipović.

Dodao je da je vladajuća većina sada zakasnila, zbog čega će možda morati preneti deo crkvene imovine u državnu i ocenio da će biti „zanimljivo videti kako će se izvući iz legalne slepe ulice koju su sami napravili“, kazao je Filipović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.