Angela Merkel danas u Beogradu

Nemačka kancelarka Angela Merkel stiže danas u Beograd, gde ce razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Merkelovoj će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gde će je dočekati premijer Aleksandar Vučić.

Posle susreta sa predsednikom vlade Srbije planirano je i zajedničko obraćanje medijima. Kako je ranije najavljeno u Berlinu, sa Vučićem je planirana i večera.

U četvrtak će sa Merkelovom razgovarati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva Srbije.

Tokom posete Merkelove na snazi će biti najviše mere bezbednosti. Poseta Merkelove biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova, a Vučić je najavio da će biti potpisan dodatni memornadum ili čak ugovor sa nemačkim Kontinentalom o otvaranju novog pogona u Srbiji.

“Mislim da ćemo sa Kontinentalom potpisati dodatni memorandum o razumevanju ili čak već i ugovor o njihovom novom pogonu i dodatnom zapošljavanju ljudi u našoj zemlji”, rekao je Vučić i istakao da je Kontinental jedna od najmoćnijih i najvažnijih nemačkih kompanija.

Prema Vučićevim rečima, tokom posete Merkelove Srbiji Nemačka će, pre svega, da insistira “na onome što je njena agenda, a to je nastavak dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanje sporazuma po pitanjima koje je Nemačka postavila”.

On je dodao da je siguran da ce Merkelova biti veoma zadovoljna ekonomskim reformama u Srbiji.

Vučić, kako je ranije rekao, očekuje da će Merkelova izneti teške reči oko Kosova i Metohije i nekih drugih tema, ali i “najlepše moguće reci o srpskim reformama i ekonomiji”.

Sama Merkelova je uoči puta u Beograd, rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje.

Merkelova će pored Beograda, posetiti i Tiranu i Sarajevo, uz poruku da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektiva u za EU.

“Verujemo da se samo tako mogu rešiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teđkoćama koje još uvek imamo, postoji napredak”, ocenila je ona.

“Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim”, rekla je ona.

“Ono što pre više godina uopšte nije bilo moguće – da se u jednoj prostoriji sedi i pregovara – danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza”, rekla je ona u video-poruci uoči posete. Kada je rec o kompromisu, Merkelova ga očekuje i od Beograda, ali i od Prištine.

“Mi razgovaramo sa obe strane i obe strane hrabrimo. Za obe strane znači: samo ako se pri tom ostvari napredak, napretka ce biti i u odnosu sa približavanjem EU”, rekla je ranije Merkelova.

(Tanjug)

Ostavite komentar