U trendu

Antić: SPS i SNS strateški partneri i ubuduće

Socijalistička partija Srbije (SPS) nije opozicija Srpskoj naprednoj stranci (SNS), ona je njen saradnik i strateški partner, a tako će ostati i ubuduće i posle izbora, izjavio je zamenik predsednika SPS-a Aleksandar Antić.

„Ne postoji nijedan racionalni razlog da bude drugačije, niti medju našim partijama postoji ikakva napetost koja bi dovela do drugačijeg ishoda. Mislim da je ovo dovoljno jasno za sve one koji traže tačan i iskren odgovor. Onima koji su opterećeni teorijama zavere stvarno ne mogu da pomognem“, rekao je Antić Beti povodom polemike u javnosti o odnosu partnera u koalicionoj vladi.

SPS će, prema njegovim rečima, tražiti od birača da budu odgovorni i da ne dopuste „improvizacije u upravljanju procesima koji su u toku – velikim reformama u ekonomiji, u socijalnoj sferi, zamahu u dovodjenju investitora u Srbiju, čvrstoj spoljnoj politici i drastično poboljšanoj poziciji Srbije u najvažnijim svetskim prestonicama…“

„Oni (birači) će biti odgovorni i odlučiće svojim glasovima da sve te poslove može da nastavi ovaj isti tim, koji ih je i započeo. U istom kapacitetu i sastavu“, rekao je Antić, koji je i ministar energetike Srbije.

On je rekao da je jedan od kvaliteta sadašnje vlade, a koji nije krasio ranije političke saveze na vlasti, taj da je partnerstvo zasnovano na otvorenosti i poverenju.

„Nema medju nama ljubavi, nema krupnih reči jednih o drugima, hvalisanja i tapšanja po ramenu. Ja se nadam da je zaslugom koalicije SNS-a i SPS-a takvo ponašanje u politici zauvek otišlo u istoriju. Kao što Vučić ume da bude direktan prema nama iz SPS-a, tako smo i mi direktni prema njemu i njegovim saradnicima“, rekao je Antić.

On je dodao da je rezultat takvog odnosa „čist račun, bez skrivenih planova“, kao i da je svestan da je „nekima u Srbiji teško da shvate da takvi odnosi mogu da postoje u vrhu vlasti i otuda sva ova naklapanja o nekakvom sukobu SPS-a i SNS-a, koji ustvari ne postoji“.

Upitan da li postoje izgledi da SPS stupi u savez sa opozicijom, Antić je rekao da je to „stoprocentno isključeno“.

„Hajde da budemo ozbiljni. Tako nešto je stoprocentno isključeno. SPS je velika i odgovorna partija koju čine i vode odrasli ljudi. Ne možete od SPS-a očekivati da ima bilo šta sa ljudima koji ni dan-danas ne znaju šta se dogodilo na izborima 2012. godine, a naročito 2014. godine“, rekao je on.

Potreban je, kako se izrazio, „grafikon da shvatite ko je u kojoj stranci, ko se od koga odvojio i ko je sa kim sada u savezu, a naročito ko je protiv koga“.

„Govorim, naravno, o Demokratskoj stranci i o svim njenim verzijama, koje su se pojavljivale poslednjih godina. Kao što je i nama iz SPS postalo besmisleno da komentarišemo takve prognoze, tako je, na primer, bespredmetno da iz SNS komentarišu nekakve najave Vojislava Šešelja da će u koaliciju sa njima“, rekao je zamenik predsednika SPS.

SPS je, prema njegovim rečima, „previše ozbiljan za takve igrarije“, ta partija se „bavi sobom, svojom organizacijom, raduje se izborima i raduje se novom odličnom rezultatu i nastavku rada na važnim poslovima za ovu državu i sugradjane“.

Upitan da li SPS strahuje da bi birači mogli da kazne neke poteze koje je ta partija vukla u vladi, Antić je rekao da je SPS jedna od retkih partija koja nema oscilacije u podršci birača, već da beleži stalni uzlazni trend.

„To je veliki uspeh za partiju koja učestvuje u vlasti, jer obično popularnost opada od momenta kada dospete u poziciju da donosite teške i nepopularne, ali istovremeno i neophodne odluke, što ova vlada radi. Svaki put kada su izbori mi prilazimo biračima kao da smo prvi put pred njima. Ozbiljni smo, iskreni, gledamo ih u oči i oni to prepoznaju, kao što prepoznaju kada ih neko ‘farba'“, rekao je Antić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar