U trendu

Antonijević: Vlast da prestane da osniva organizacije koje opstruiraju konstruktivan rad

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević kazao je danas da je uloga civilnog društva u evrointegracijama konstruktivna, ali da vlast mora da prestane da osniva organizacije koje ometaju njihov rad.

On je rekao da bi vlast umesto „što troši energiju na osnivanje takvih organizacija, istu treba da potroši na razgovor sa organizacijama koje konstruktivno pristupaju“.

„Dijalog je trenutno na ulicama, na protestima, i on se mora vratiti u institucije“, rekao je Antonijević na konferenciji „Ljudska prava izvan pregovaračkih poglavlja i revizija Akcionog plana za poglavlje 23“ povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja o radu Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM).

On je kazao i da postoji veliki broj dokumenata koji ometa Srbiju u procesu evrointegracija, kao što su nacrt izmene Ustava u delu o pravosudju ili Akcioni plan za poglavlje 23.

Šefica Pregovoračkog tima za vodjenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević rekla je da revizija Akcionog plana za poglavlje 23 nije jednostavan zadatak i da u EU „ne postoji jednoobrazno prihvaćen koncept vladavine prava“.

„Nije suština napraviti najbolji mogući dokument ‘na papiru’, već onaj koji će biti najbolje moguće ostvariv i kredibilan dokument“, rekla je Miščević.

Ona je rekla da „pitanje na koje još uvek nije otvoren razgovor jeste kako uklopiti pojedine strategije sa njihovim akcionim planovima koje se odnosi na integraciju Roma ili zabranu diskriminacije“.

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov kazao je da Bugarska nastavlja da podržava evropski put Srbije i da njen ulazak u EU zavisi od reformi koje Srbija mora sprovesti, kao i da je važno donošenja nove medijske strategije.

„Sloboda medija nije ni u članicama EU potpuno garantovana“, ocenio je Vlajkov.

On je rekao da su Poglavlja 23 i 24 važna zato što su direktno povezana sa ljudskim pravima i da su srpski državni organi svesni „važnosti“ ove oblasti.

Direktorka JUKOM Katarina Golubović kazala je da u pogledu poštovanja ljudskih prava nema kompromisa i da JUKOM pomno prati reviziju Akcionog plana za Poglavlje 23.

Golubović je rekla da je JUKOM prošle godine postigao uspehe i u pravnom zastupanju, da su donete prve presude za zločin iz mržnje, kao i da je doneta presuda u oblasti sindikalne pripadnosti.

Ona je kazala da su vodiči za samozastupanje gradjana našli u većini sudova u zemlji, u čijoj izradi je učestvovao JUKOM.

„Prvi put je u Kuću ljudskih prava došla i premijerka Ana Brnabić i otvoreno razgovarala sa organizacijama civilnog društva“, rekla je Golubović govoreći o poseti premijerki Norveške i Srbiji prošle godine Kući ljudskih prava i demokratije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)