najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Apel za profesorku FTN predat ministru prosvete

Profesorka Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Zora Konjović predala je danas ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću apel i peticiju protiv njenog penzionisanja, koju je potpisalo više od 1.000 akademskih građana, profesora, asistenata, studenata i uglednih IT stručnjaka iz Srbije i inostranstva.
Kako se navodi u apelu i peticiji, potpisnici su jednoglasni u zahtevu da se zakonitost, ustavne i akademske slobode moraju čuvati i da se mora spečiti da se sličan događaj, „do sada neviđen u istoriji akademske zajednice u Srbiji“, ikada ikome ponovi.

„Svi uslovi za produženje mog angažmana, u skladu sa aktima FTN, Univerziteta u Novom Sadu i Zakona su ispunjeni, ali je dekan FTN Rade Doroslovački odbio da potpiše ugovor o produženju i time doveo u pitanje izvođenje nastave u ovoj školskoj godini na tri studijska programa Departmana“, navela je Konjovićeva u apelu.

Dodala je da je Katedra za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku planirala njeno angažovanje za celu školsku godinu „zbog evidentnog deficita nastavnika u IT oblasti“, te da je to odobreno i na Departmanu i na Nastavno-naučnom veću FTN.

„Direktno sam ucenjivana od dekana predlogom da podnesem zahtev za odlazak u penziju da on ne bi iznosio prigovor o navodnim manjkavostima pri mom izboru u zvanje redovnog profesora 2003. godine“, piše u apelu.

Kako se navodi, dekan je lično naveo jednog od članova komisije za izbor u zvanje, penzionisanog profesora koji je teško bolestan, da potpiše prigovor.

„U skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, izbor u zvanje je konačan akt i može se preispitivati samo uz saglasnost izabranog u zvanje i to u zakonskom roku od godinu dana od dana izbora u zvanje“, dodaje se u apelu upućenom Ministarstvu   nauke.
                        
Konjović je dodala da je napor koji ulaže fokusiran na dva cilja, i to da se „skloni ljaga sa njene karijere, kao i da se zaštiti Katedra za informatiku i profesori i kolege koji su tu Katedru izgradili zajedno sa njom“.

„Tražim da svako, u domenu svojih nadležnosti, preduzme sve korake da se ispita ceo slučaj i učini sve kako bi se kaznili prekršioci, a postupanje i funkcionisanje na FTN primerilo akademskoj zajednici“, dodala je Konjovićeva u apelu.

Apel i peticija, zajedno sa pismima podrške, pismom Matičnog odbora i službenim beleškama, poslati su i Sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, rektoru Univerziteta u Novom Sadu, Savetu FTN i Nastavno-naučnom veću FTN.

Povezane vesti:

Uprava fakulteta pokušala da uruči otkaz profesorki

Profesorka tvrdi da je dekan FTN-a ucenjivao

Uprava profesorki želi srećan odlazak u penziju?

Zaustavite uništavanje Fakulteta tehničkih nauka

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike