U trendu

Apelacioni sud: Optužnici nedostaje opravdana sumnja protiv Marjanovića

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje o potvrđivanju dopunjene optužnice protiv Zorana Marjanovića kojom se tereti za svirepo ubistvo supruge Jelene na nasipu u Borči 2. Aprila 2016. i naložio Višem sudu ponovno odlučivanje.

To znači da nije ukinuta optužnica tužilaštva protiv Marjanovića, već rešenje suda kojim je ona potvrđena.

Usvajanjem žalbi branilaca Zorana Marjanovića, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo rešenje o potvrđivanju optužnice od 3. avgusta i predmet uputio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, precizirala je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

„Po oceni Apleacionog suda prvostepeno rešenje je doneto uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka, jer su razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja potpuno nejasne i u znatnoj meri protirečne zbog čega se činjenični i pravni zaključci prvostepenog suda za sada ne mogu ispitati, pa se ukidanje pokazalo kao nužno“, navela je Piljić.

Prema njenim rečima, kako materijalni uslov za postojanje optužnice predstavlja postojanje opravdane sumnje da je određeno lice počinilo krivično delo, po nalaženju Apelacionog suda u optužnici nije naveden dovoljan i jasan skup činjenica – koje ukazuju da je osnovana sumnja da je Marjanović izvršio krivično delo na način kako mu se stavlja na teret – prerasla u fazu opravdane sumnje.

„Samim tim u žalbama branilaca se osnovano ističe da je prvostepeno rešenje kojim je potvrđena optužnica – sa unapred utvrđenim manjavostima, zahvaćeno bitnim povredama krivičnog postupka, jer je obrazloženo uopštenim formunlacijama i prostim nabrajanjem dokaza“, navela je Piljić.

Na taj način je propušteno da se konkretizuju činjenice iz kojih proizlazi da su prukupljenni dokazi takvog kvaliteta da podižu stepen sumnje u opravdanu sumnju, naglasila je portparolka.

Takođe, kako je dodala, dužnost suda prilikom donošenja rešenja o potvrđivanju optužnice je da utvrdi na koji način navedeni dokazi upućuju na postojanje svakog od bitnih elemenata krivičnog dela koje se okrivljenom stavlja na teret.

U tom smislu, navela je, prvostepeno rešenje ne sadrži dovoljno jasne razloge da postojeći dokazi ukazuju na opravdanu sumnju o ostvarenosti pojedinih elemenata krivičnog dela koje je stavljeno Marjanoviću na teret, a koji su neophodni da se optužnica potvrdi.

Po nalogu Apelacionog suda u ponovnom postupku odlučivanja Viši sud mora da otkloni povrede na koje mu je ukazano , tako što će, prema rečima Piljić, na odgovarajući način utvrditi sve činjenice koje su iznete u rešenju Apelacionog suda nakon čega će biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku za koju će dati jasne i uverljive razloge.

Marjanović je optužen za svirepo ubistvo supruge Jelene 2. Aprila 2016. godine i tereti se za krivično delo teško ubistvo.

On se od 12. jula brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci.

Viši sud je inače u martu vratio tužilaštvu prvu optužnicu i naložio mu dopunu istrage, tokom koje je ispitana Zoranova i Jelenina šestogodišnja ćerka Jana, a prikupljeni su i drugi dokazi po nalogu suda.

Dopunjena optužnica, koja je sada potvrđena, podneta je sudu 26. juna, a njom se Marjanović tereti za isto krivično delo kao i prvom optužnicom – teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora.

Prema ovoj nepotvrđenoj optužnici, Marjanović je sa sada pokojnom suprugom i maloletnom ćerkom Janom 2. aprila 2016. godine oko 17 sati dovezao na nasip u Borči. Jelena je otišla da trči, a on je ostao sa ćerkom.

Međutim, iskoristivši Jelenino poverenje Zoran ju je namamio da se spuste u podnožje nasipa na kanalu, dok je dete ostalo na nasipu, navodi se u optužnici.

Kada su se spustili do kanala Zoran je Jelenu najpre ubo oštrim predmetom u glavu i u desni lakat, nakon čega je ona počela da beži travnatom površinom. Tada je, prema optužnici, izgubila patiku i mobilni telefon kao i gumicu kojom joj je bila vezana kosa. Marjanović ju je sustigao, strgao joj gornji deo trenerke, a potom opet zadao više udaraca u glavu, nanevši joj višestruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal. Pre smrti Jelena je udahnula vodu iz kanala.

Ubistvo Jelene Marjanović medijski je najpraćeniji slučaj crne hronike u Srbiji već gotovo dve godine.

Njen suprug je uhapšen 15. septembra 2017. godine, gotovo godinu i po dana od ubistva.

On je i pre toga bio privođen ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Marjanović je negirao da je ubio suprugu i ponovio sve što je i ranije govorio na saslušanjima u policiji.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu i generalno je svojim istupima plenio pažnju „žute štampe“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.