U trendu

Apelacioni sud potvrdio presude u slučaju Drenica dva

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je presudu optuženima za ratne zločine u slučaju „Drenica dva“, koju je 27. maja prošle godine doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, saopštio je danas advokat Tom Gaši.

Desetorica optuženih terete se da su u selu Likovce u avgustu i septembru 1998. godine napravili zatvor Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u kojem su počinili ratne zločine nad civilima.

Apelacioni sud smanjio je kaznu jedino Sulejmanu Seljimiju sa osam na sedam godina zatvora.

Prema presudi Isni Tači osudjen je na 6,5 godina zatvora, Zećir Dermaki na šest, Jehir Dermak na šest, a na po tri godine osudjeni su Agim Demaj, Driton Demaj, Baškim Demaj i Seljaman Demaj, kao i Fadilj Demaku koji je poslanik u Skupštini Kosova i Nedžat Demaku, aktuelni gradonačelnik Glogovca.

Advokat Tom Gaši ocenio je na svom Fejsbuk nalogu da je presuda skandalozna i „pravi masakar pravde“.

„Presuda Apelacionog suda je doneta prepisivanjem presude Osnovnog suda u Mitrovici iz 2015. godine, kada su svi osudjeni bez dokaza. To je politička presuda u obliku pravne presude“, napisao je Gaši.

On je najavio da će advokati odbrane podneti žalbe Vrhovnom sudu Kosova uz nadu da će „pobediti pravda i da neće biti presuda koje su politički diktirane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar