U trendu

ASTRA SOS telefon dobio licencu

BEOGRAD – U susret obeležavanju Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, prvi, i za sada jedini telefon specijalizovan za žrtve i potencijalne žrtve trgovine ljudima – ASTRA SOS telefon – dobio je licencu od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Formalno licenciranje pokazuje da su institucije i drugi akteri prepoznali profesionalnost i visoke standarde ASTRINOG tima koje na centralno mesto stavljaju žrtvu i ostvarivanje njenih prava, kao i požrtvovanost tima da obezbedi pomoć i podršku žrtvama trgovine ljudima tokom procesa oporavke i reintegracije, saopšila je ASTRA, nevladina oganizacija posvećena iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima i eksploatacije.

Od nastanka ASTRA SOS telefona 2002. godine do danas, primljeno je preko 35.000 poziva, među kojima je većina poziva direktno u vezi sa trgovinom ljudima, dok su jedna trećina pozivi u kojima građani proveravaju rizične poslovne ponude koje građane/ke mogu uvesti u lanac trgovine ljudima.

ASTRIN tim je u prethodnih 16 godine identifikovao i pružio pomoć za 503 žrtve različitih oblika eksploatacije, većinom ženama i devojčicama koje su seksualno eksploatisane.

Osobama koje su preživele trgovinu ljudima potrebne su različite vrste pomoći kako bi prevazišle fizičke i psihičke posledice koje eksploatacija uzrokuje.

Stoga, najčešći vidovi podrške koje ASTRA pruža godinama su medicinska, psihološka, pravna pomoć, alternativni smeštaj, nastavak školovanja i ekonomsko osnaživanje u cilju što bržeg i efikasnijeg oporavka.

Licenciranje SOS telefona doprineće većem kvalitetu i standardizaciji ove vrste socijalne usluge, kao i održivosti SOS telefona, pogotovo u kontekstu primetnog slabljenja interesovanja donatora za finansiranje socijalnih usluga.

ASTRA SOS telefon će i u narednom periodu nastaviti da pruža svoje usluge besplatno, za žrtve i potencijalne žrtve trgovine ljudima putem broja 011 785 00 00, dodaje se u saoštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.