U trendu

Ateisti Srbije o najavi ministra: Sramotno i štetno nametanje religije u državnim institucijama

Udruženje gradjana Ateisti Srbije osudilo je najavu ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića da će njegovo ministarstvo slaviti slavu – „Praznik prenosa moštiju Svetog Save“, i ocenilo da ta odluka samo potvrdjuje da je u Srbiji na delu „sistematsko, namerno i uporno kršenje Ustava“.

„Ustav se krši u Predsedništvu, u Vladi Srbije, u Ministarstvu prosvete, u Vojsci Srbije, gradu Beogradu. Sada dolazi na red i Ministarstvo spoljnih poslova“, saopštili su Ateisti Srbije.

Oni su podsetili da je Srbija zvanično „svetovna država“, da su crkve i verske zajednice odvojene od nje, te da nijedna religija ne može da se uspostavi kao državna ili obavezna.

„Ono što je dodatno tragično i zabrinjavajuće je to što je gospodin Selaković školovani pravnik, doktorant, stručni saradnik i asistent na Pravnom fakultetu u Beogradu. Dakle, neko ko svakako i vrlo jasno razume ove tri rečenice koje čine Član 11. Ustava naše zemlje. I neko ko za to ne mari, ni najmanje“, piše u saopštenju.

Ateisti Srbije pitali su „šta preostaje običnom čoveku“ ako najviši državni funkcioneri tako „slabo mare za Ustav, krše ga i ponižavaju“.

„Kako da se zaštiti od nametanja jedne religije, one omedjene učenjima i dogmama Srpske pravoslavne crkve? Da li od sada, u Ministarstvu spoljnih poslova, mogu da rade samo pripadnici SPC? Da li će monasi postati službenici, a vladike ambasadori ove, bar po formi, sekularne države? Da li će spoljna politika, umesto na realnoj diplomatiji, početi da se zasniva na molitvama, kletvama, anatemama, litijama i molebanima?“, pita udruženje.

Udruženje ukazuje da se time ugrožavaju prava gradjana Srbije koji nisu vernici SPC, a država „sistematski i štetno“ pretvara u servis jedne verske zajednice, a sve to podstaknuto „ličnim sujeverjima i anahronim primitivizmima državnih službenika“.

„Besomučne budžetske dotacije SPC, nametanje verskih obreda u školama, kasarnama, institucijama, sve do, izgleda, svodjenja spoljne politike na agenciju za poklonička putovanja u ‘Svetu zemlju’ i molitve svecima za uspeh diplomatije. Sramotno i štetno, ponižavajuće i primitivno“, ocenilo je Udruženje gradjana Ateisti Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.