U trendu

Austrija razmatra i vojnu pomoć Makedoniji za zaštitu južne granice

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc odao je priznanje Makedoniji za pristup u rešavanju migrantske krize i otvorio mogućnost da Austrija i vojno pomogne u zaštiti makedonske južne granice prema Grčkoj.

U intervjuu makedonskoj državnoj agenciji MIA, Kurc je rekao da je za rešavanje migrantske krize neophodno da Evropa ponovo uspostavi kontrolu nad svojim spoljnim granicama, dodajući da su tek pred njom izazovi integracije izbeglica koje je primila i rešavanje bezbednosnih rizika.

Makedonija, istakao je šef austrijske diplomatije, daje sve od sebe da zaštiti granicu sa Grčkom sa ciljem da reguliše priliv migranata i Austrija visoko ceni te napore i spremna je da pomogne uključujući i vojnom podrškom.

„Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo makedonskoj vladi u ovoj vanrednoj situaciji. Zato je Austrija poslala 20 policajaca“, rekao je Kurc i dodao da austrijsko ministarstvo odbrane trenutno procenjuje mogunćosti da Makedoniji uputi i vojnu pomoć.

Kako napominje MIA, Austrija, jedna od vodećih srednjoevropskih zemalja, pokrenula je pitanje bezbednosti evropskih granica i pozvala Grčku da izbeglicama koje stižu u tu zemlju više ne daje dozvolu da nastave put ka severnoj Evropi.

Portal Politiko juče je preneo da je Austrija predložila uspostavljanje vojno-civilne misije EU na Balkanu kao pomoć zemljama tog regiona u suočavanju sa izbegličkom krizom.

Pozivajući se na sadržaj dokumenta pripremljenog za predstojeći vanredni samit EU o izbegličkoj krizi, u koji je imao uvid, Politiko navodi da je EU odbacila tu ideju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.