U trendu

Autonomija i NDNV pozivaju gradjane da im pomognu da plate sudsku kaznu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i redakcija informativnog sajta Autonomija pozvali su danas gradjane u Vojvodini, Srbiji i inostranstvu da pomognu donacijama kako bi taj medij civilnog društva mogao da plati sudsku kaznu od 400.000 dinara, jer mu u suprotnom preti opasnost od gašenja.

„Vaša i naša Autonomija je sada već pod žestokom baražnom vatrom režima u Srbiji i prinudjeni smo da od svih vas, naših čitalaca u Vojvodini, Srbiji i u inostranstvu, zatražimo i finansijsku pomoć, jer ćemo – sada je to više nego očigledno – jedino na taj način opstati“, navodi se u apelu koji je objavljen na internetskim stranicama Autonomije i NDNV-a.

Autonomija i NDNV su naveli da su „skandaloznom i više nego očigledno politički motivisanom“ presudom Apelacionog suda u Beogradu, osudjeni da plate nešto manje od 400.000 dinara po jednoj „besmislenoj“ privatnoj tužbi.

Viši sud u Beogradu prethodno je odbacio tu privatnu tužbu, ali je Apelacioni sud preinačio presudu Višeg suda. Takvu presudu osudilo je nekoliko novinarskih i medijskih udruženja u Srbiji, kao i regionalna Novinarska mreža, a NDNV je najavio ustavnu žalbu na presudu, kao i mogućnost obraćanja Evropskom sudu za ljudska prava.

„Pored pretnji smrću koje neprestano dobijamo i koje su orkestrirane sa izjavama pojedinih visokih funkcionera režima, pored činjenice da niti jedna od pretnji – doslovno nikada – nije procesuirana, pored neprestanih tabloidnih laži i uvreda zahvaljujući kojima su naši urednici i novinari dobili ‘status’ državnih neprijatelja, pored mnogobrojnih drugih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo u radu i životu, sada je stigla i politički motivisana presuda“, piše u apelu.

Dodaje se da je Autonomija, kojoj je izdavač NDNV, medij civilnog sektora i finansira se isključivo putem namenskih projekata sa namenskim troškovima, te samim tim nema sredstava da plati „drakonsku kaznu“, a rok za to je 30. maj.

Na sajtu Autonomije i NDNV-a navode se i podaci za uplate u dinarima i u stranim valutama.

„Danas je napadnuta Autonomija. Sutra će to biti svaki pojedinac koji se usudi da razmišlja svojom glavom. Jedan od načina da se borimo protiv uzurpatora jeste da se držimo zajedno“, navodi se u apelu.

Dodaje se da će Autonomija nastaviti da kritički i profesionalno izveštava o devijacijama u društvu, koje su posledica „pogubne nacionalističko-koruptivne politike“ koja se vodi na ovim prostorima poslednjih nekoliko decenija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar