Autonomija: Sramota – nacistički krst na izložbi o žrtvama fašističke Racije u Arhivu Vojvodine

Prilikom posete učenika jedne novosadske gimnazije izložbi koja je bila posvećena žrtvama fašističke Racije u Čurugu 1942. godine, jedan od mladih posetilaca imao je na licu masku na kojoj je dominirao takozvani „keltski krst“ ili „Front“, piše danas portal Autonomija iz Novog Sada.

„Arhiv Vojvodine je te fotografije bez ikakvog stida objavio i na svom zvaničnom sajtu“, navela je Autonomija (autonomija.info).

Fotografije su objavljene uz vest o poseti učenika gimnazije „Svetozar Marković“ izložbi „Mučenici čuruški – otrgnuti od zaborava“ u Arhivu Vojvodine.

Simbol nazvan „Front“ ili „keltski krst“ bio je poznat kao nacistički još izmedju dva svetska rata.

Taj simbol je sada rasprostranjen na internetskim portalima i forumima neonacističkih grupa u Srbiji. „Keltski krst“ je simbol rasizma i antisemitizma, kao i ideologije „bele moći“.

Autonomija piše da se „direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović u javnosti predstavlja kao veliki prijatelj Izraela i ‘stručnjak za Holokaust’ „.

Portal navodi da je koautor izložbe i sveštenik bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, Vladan Simić.

„Njemu, izgleda, ne smetaju neonacistički simboli, ali mu smeta kada Antifašistička akcija Novog Sada obeležava godišnjicu Racije. Naročito mu smeta izveštavanje nezavisnih medija koji se usudjuju da misle svojom glavom“, komentarisala je Autonomija.

„Nacistički simboli na izložbi koja treba da nas podseti i opomene upravo na žrtve nacističkog režima? Sram i stid da vas bude, ako uopšte znate šta je to!“, piše Autonomija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.