U trendu

Backović očekuje otvaranje poglavlja 23 i 24

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović izrazio je danas očekivanje da će poglavlja 23 i 24 u pregovorima s EU, koja se tiču pravosuđa i osnovnih ljudskih prava, biti otvorena na proleće 2016. godine, ali da će reforme u toj oblasti dugo trajati.

„Očekujem da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena na proleće. Stvarno nema razloga da ne budu otvorena jer otvaranje poglavlja znači primenu Akcionog plana“, rekao je Backović za agenciju Beta u pauzi skupa „Šest godina reformi pravosudja: rezultati i perspektive“ koji je organizovao nedeljnik Vreme u saradnji sa misijom OEBS u Srbiji.

Backović je za Betu kazao da je to tek početak promena u oblasti pravosudja, u oblasti borbe protiv korupcije, u oblasti osnovnih prava i da će reforme trajati.

„Nije otvaranje poglavlja prijem u EU, to je tek početak rada na promenama i u tom smislu se nadam da će nas podržati EU i dati nam čvrstu mapu puta da se unapredimo u toj oblasti“, rekao je pomoćnik ministra pravde.

Komentarišući primedbe učesnika skupa da na pravosuđe i dalje utiče politika, kao i da se sprečava  konkurencija u toj oblasti i ulazak mladih kvalitetnih kadrova, Backović je kazao da će se raditi na tome da se ta „impresija zavisnosti smanji“.“Na žalost, Srbija je 2015. u školi demokratije. U okviru te škole demokratije slušamo različita mišljenja, različitih ljudi o različitim temama koja su delimično tačna, a delimično su i njihove impresije“, naveo je pomoćnik ministra.

Prema njegovim rečima, Akcioni pan za poglavlje 23 je mapa puta, odnosno spisak konkretnih aktivnosti koje će izvršna, zakonodavna i sudska vlast da sprovedu na putu ka EU.

„Imamo prilično sprovodljive mehanizme koji će omogućiti da se proveri da li se radi, da se odgovara ako se ne ispunjavaju obaveze, svako na svom nivou, i da postignemo izmedju ostalog one rezultate koji će omogućiti da se impresija zavisnosti smanji“, rekao je Backović.

Pomoćnik ministra je dodao da je Akcionim planom, izmedju ostalog, predvidjeno da se izmeni Ustav Srbije, da se promeni sastav Visokog saveta sudstva i sastav Državnog veća tužilaca.

„Ali, dok se ne promenimo mi takvi kakvi smo i dok u našim glavama ne sazri shvatanje šta u stvari traži od nas pristupanje EU, promene neće biti konačne“, rekao je on.“Zato je i predvidjen rok pregovaranja koji će da traje sigurno sedam, osam, deset godina, da sazrimo jer smo tek pošli u školu demokratije sticajem istorijskih okolnosti“, kazao je Backović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.