Bajs Baza deli svetla, čuva živote biciklista

Podelom svetala biciklistima, aktivisti veb-portala “Bajs Baza” (www.bajsbaza.rs) nastavljaju akciju čiji je cilj ukazivanje na rizike za bicikliste, posebno u gradskom sabraćaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Podela svetala i zvona biciklistima koji ih nemaju, počela je polovinom avgusta u Beogradu, kraj biciklističke staze na Dunavu ispred Sportskog centra “Milan-Gale Muškatirović”, a nastavljena je naredne nedelje na Adi Ciganliji.

Prošlog vikenda na Trgu Republike, u centru Beograda, članovi “Bajs Baze” podelili su biciklistima pred polazak avgustovske “Beogradske kritične mase” 150 kompleta svetala i zvona, i letke sa informacijama o “Bajs Bazi”.

Predstoji noćna akcija na Brankovom mostu u Beogradu, gde će aktivisti deliti svetla neosvetljenim biciklistima, a potom će takve akcije biti održane u Novom Sadu (30. septembra) i u drugim gradovima Srbije, najavila je danas “Bajs Baza”.

Osnovni cilj “Bajs Baze” je suzbijanje kradje bicikala tako što toj bazi vlasnici prijavljuju najbitnije podatke o svojim biciklima, čime ih trajno “registruju” tako da je te bicikle teže preprodati, a lakše naći ako budu ukradeni. Uz to, baza obučava bicikliste kako da sigurnije čuvaju svoje bicikle i time smanje mogućnost kradje.

Registracija i kreiranje profila bicikala u “Bajs Bazi” potpuno su besplatni i jednostavni.

“Bajs baza” je, posle nepune dve godine postojanja, dobila zvaničnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje koristi podatke “Bajs Baze” pri suzbijanju kradje bicikala, kao i Misije OEBS-a u Srbiji.

U saradnji s Ministarstvom i OEBS-om, članovi “Bajs Baze” sada sprovode akciju sa tri cilja: promovisanje portala “Bajs Baza” medju gradjanima i u medijima, obuka o bezbednom gradskom biciklizmu i sigurnijem čuvanju bicikala, i ukazivanje na rizike za bicikliste u sabraćaju, uz podelu svetala i zvona biciklistima koji ih nemaju.

“Bajs Baza” na “Fejsbuku”: https://www.facebook.com/bajsbaza/, veb-portal: www.bajsbaza.rs.

(Beta)

Ostavite komentar