U trendu

Banjac: Novi portal Forum sa vrednostima kao nekada Naša Borba

 Urednik novopokrenutog medija pod nazivom Forum, dugogodišnjišnji novinar Dragan Banjac rekao je danas da je to „portal gradjanske Srbije“ čije će obeležje biti, pre svega, „ono što nedostaje našem medijskom prostoru – nezavisnost, korektnost i iznad svega pristojnost“.

Banjac, koji je onima sa dužim medijskim stažom poznat i kao nekadašnji novinar Borbe i Naše Borbe, rekao je da će se na portalu na adresi portalforum.rs, nalaziti tekstovi i komentari sa svih prostora nekadašnje jugoslovenske države, ali će ti prilozi biti drugačiji od sadašnjih „zvaničnih, kanalisanih i strogo konstrolisanih ‘istina’ iz vrhova vlasti novonastalih“ zemalja.

Navodeći da su se mnogne njegove nekadašnje kolege iz ta dva lista interesovale i podržale ovaj projekat, Banjac je rekao kako bi bio srećan da ponovo pokreće dnevni list Našu Borbu, dodajući da se nada da će portal biti nekakva njegova kopija.

„Pogani jezik u medijima i javnom govoru u Srbiji uopšte i u politici danas je dosegao neslućene visine. Mi smatramo da taj govor treba da se upristoji. Osim toga nećemo nikoga ni hvaliti ni kuditi bez jakog razloga“, rekao je Banjac, koji je zahvalio agenciji Beta što je odlučila da pomogne prve korake ovog portala.

Predsednik Gradjanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić rekao je da GDF podržao osnivanje portala Forum jer po njegovim rečima, nedostaje platforma na kojoj je moguće imati otvorenu debatu o svim bitnim političkim problemima.

„Očekujem da će Forum biti mesto na kome će se otvoreno govoriti o svemu i sa velikim brojem potpitanja“, naveo je Vuletić.

Novinar Boško Jakšić ocenio je da će prvi posao ovog portala biti promocija gradjanskih vrednosti koje se gube u „naletu autokratije i nacionalizma“, napominjući i da će kroz njega moći da se prati rad GDF koji je izložen medijskoj „izolaciji“.

„Nezavisnost i korektnost će, verujem, obeležiti portal Forum, da u tekstovim neće biti ostrašćenosti, bahatosti, primitivizma“, rekao je Jakšić.

Književnik Svetislav Basara je istakao da je nacinalizam samo jedan od problema koji razara sprsko odruštvo, ali je naglasio da „moderna misao u Srbiji nije ni strana ni nemoguća“.

Istoričar Milivoje Bešlin je ocenio da u Srbiji postoje „dve medijske imperije koje služe političko interesnim centrima grupa koje su ih osnovale“.

Prema njegovim rečima, jednu čine mediji Aleksandra Vučića koji služe za njegovu „propagandu, šire mržnu i održavaju tenzije unutar Srbije i u regionu, dok je druga medijska imperija – imperija oca srpske tranzicione korupcije Dragana Djilasa“, rekao je Bešlin.

„Taoci smo ove dve imperije“, rekao je Bešlin, ocenivši da su obe zatvorene za mišljenje koje ne odgovara vlasnicima tih medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar