U trendu

Baronica Enelej traži hitno formiranje Specijalnog suda

Državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije i posebna izaslanica britanskog premijera za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktima, baronica Džojs Enelej (Joyce Anelay), zatražila je danas od institucija Kosova da što pre formiraju Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Enelaj je, nakon sastanka sa premijerom Kosova Isom Mustafom u Prištini, kazala da je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva zabrinuta zbog toga što amandman na Ustav Kosova, ključan za osnivanje Specijalnog suda, nije izglasan.
„Sigurno da sam razočarana rezultatom glasanja u parlamentu. Razgovarala sam sa premijerom i članovima Vlade o mogućnosti da se (amandman) vrati u parlament i da se (glasanje) uspešno okonča“, rekla je Enelej.

Mustafa je rekao da su sa baronicom Enelej razgovarali o potrebi osnivanja Specijalnog suda i potrebi izgradnje pravne države na Kosovu.

On je najavio da će pre nego što Vlada ponovo prosledi amandman u Skupštinu, obezbediti potreban broj glasova za izglasavanja amandmana.

Enelej se ranije danas sastala sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom i razgovarala o rehabilitaciji, reintegraciji i resocijaizaciji žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba na Kosovu od 1998. do 2000. godine, saopštio je Kabinet predsednice Kosova.

Jahjaga i Enelej naglasile su potrebu jačanja institucionalnih okvira koji bi garantovali društvenu inkluziju i pravdu za žrtve nasilja, navodi se u saopštenju.
One su razgovarale i o drugim politički aktuelnim pitanjima, kakva su angažovanje kosovskih institucija na polju vladavine prava, izazovima na evropskom putu i o dijalogu sa Srbijom.

Baronica Enelej će se, tokom posete Kosovu, sastati sa članovima Nacionalnog saveta za preživele seksualnog nasilja tokom rata i posetiti nevladine organizacije žena u Glogovcu i Đakovici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.